Storme smelter isen på Antarktis

Storme smelter Sydpolens is

Bølger skubber varmt vand ind mod Antarktis

Forskere viser, at en særlig type bølge smelter isen i de vestlige områder af Sydpolen.

Man har længe vidst, at varmt havvand sniger sig ind på det vestlige Antarktis. Her flyder der store mængder is på havet, og indlandsisen hviler i mange tilfælde på dybfrossen havbund.

Klimaforskere frygter derfor, at vi risikerer, at gigantiske ismasser ved Sydpolen sejler bort og smelter.

Hvis det sker i alvorligt omfang, kan det betyde pludselige, meter-store havstigninger globalt.

En forklaring på den smeltende is på Antarktis

Men ingen har vidst, hvor og hvornår det kan ske. Blandt andet fordi ingen har kunnet forklare til bunds, hvorfor vandet er blevet varmere ved det vestlige Antarktis.

Nu har en gruppe forskere fra New South Wales Universitet i Australien et bud. Deres beregninger viser, at varmt vand bliver skubbet ind mod Vestantarktis af såkaldte Kelvin-bølger.

Disse særlige bølger opstår på grund af vindforhold helt omme på den anden side af kontinentet. Derefter rejser Kelvin-bølgerne rundt om Antarktis med næsten 700 kilometer i timen. Når de rammer Vestantarktis’ kyster, skubber de varmt havvand fra sydhavet ind mod isen på kysten.

Klimaet har skylden

Klimaforandringerne må formodes at være årsagen. De har gennem årene trukket sydhavets storme tættere og tættere på Sydpolens kyster. Og det har ændret vindforholdene ved Antarktis, som derfor skaber flere Kelvin-bølger.

Hidtil har FN’s klimapanel været tilbageholdende med at udtale sig om hvor store havstigninger, vi kan vente på grund af global opvarmning.

Det skyldes, at ingen levende sjæl med sikkerhed ved, hvor meget og hvor hurtigt, Jordens kapper af is på Grønland og Antarktis smelter, når det bliver varmere.

15 meter i år 2500

Men en af forskerne bag den nye beregning, Dr Paul Spence, holder sig knap så meget tilbage i universitets pressemeddelelse:

“Fordi vi mangler præcise bud på fremtidens ændringer, har videnskabsfolk været konservative i deres udmeldinger om, hvad smeltningen betyder for kloden. Men de seneste beregninger antyder, at med det CO2, vi udleder i vore dage, kan Antarktis bidrage til mere end en meter havstigning frem til 2100. Og mere end 15 meters havstigning frem til år 2500.”

Kilder: Nature Climate Change og University of New South Wales

Mere om klima