Tid til tid

5 overraskende fakta om sommertid

EU har besluttet at afskaffe sommertiden - er det nu en god ide? Og hvad er sommertid egentlig for noget?

Sommertid er et mystisk fænomen. Hvorfor skal vi ændre i vores tid hver 6. måned? Og hvad taler for og imod at vi overhovedet har sommertid?

1. Hvor lang tid har vi egentlig haft sommertid?

I Danmark blev sommertiden indført i 1916. I 1980 blev det permanent i alle EU lande. Det har det været lige siden – også i Danmark, men for nylig vedtog EU at afskaffe sommertiden. Det er dog stadig op til EUs enkelte medlemslande at bestemme, om de vil beholde det ejendommelige skift mellem sommer- og vintertid.  

2. Hvorfor sommertid?

Når vi den sidste weekend i marts stiller urene en time frem (ligesom havemøblerne!), får vi en lysere dag. Men hvorfor gør vi det egentlig?

Er det for, at vi kan sove lidt længere til efteråret, når vi er så trætte. Eller er det mon fordi, at vi godt kan lide lyse sommernætter?

Svaret er, at sommertid er til for at sikre maksimal udnyttelse af lyset i vores vågne timer. Når dagene bliver lysere, rykker vi uret en time frem, for at det bliver senere mørkt om aftenen. På den måde udnytter vi dagslyset bedre og sparer på elektriciteten!

3. Sommertid opstod på grund af 1. verdenskrig og… en lille joke

Initiativet til at indføre sommertiden blev taget omkring 1. verdenskrig. For efter krigen havde man ikke meget energi eller mange ressourcer. Dermed var sommertiden netop et forsøg på at spare på de begrænsede mængder af energi, som man havde tilbage.

Dog er det ikke en idé, som opstod ud af den blå luft. For faktisk skrev Benjamin Franklin, USAs grundlægger, et essay i 1784 om at stå en time tidligere op for at spare på stearinlyset. Men forslaget var dog mest af alt ment som en joke.

4. Hvor mange lande har sommertid?

Mange lande har indført sommertid. Faktisk hele 70 lande. I flere dele af verden er man dog stoppet med at benytte sommertid. Lande der derudover aldrig har haft sommertid inkluderer Venezuela, Indonesien samt flere lande i Centralafrika. 

For nylig vedtog EU at afskaffe skiftet mellem sommer- og vintertid. Så selvom det stadig er op til de enkelte EU lande at vælge om de vil beholde det, kan det altså snart være sidste udkald for det sære tidsskift.

5. Øger sommertid risikoen for blodpropper?

Sommertid er skabt ud fra gode intentioner, men er sommertiden i realiteten en god ting?

Mængden af den sparede energi er omdiskuteret, og mange studier foreslår, at ændringer i vores tid kan have konsekvenser for vores helbred. For eksempel viser nogle undersøgelser, at chancerne for at få en blodprop i hjertet forøges som et resultat af sommertid.

Det er netop et resultat af, at vores søvnrytme forstyrres, og det belaster kroppen.

Læs mere her: Sammenhæng mellem blodpropper og sommertid

 

LÆS MERE