Temaruten 'Fantastiske fænomener'

Temaruten Fantastiske fænomener – trin for trin

På temaruten 'Fantastiske fænomener' kommer du helt tæt på nogle af de fantastiske fænomener, du kender fra hverdagen. Dyk ned i fysikken bag sæbebobler, lad dig forblænde af lysets forbavsende egenskaber og gå på opdagelse i trisser, taljer og tandhjul.

Om temaruterne

Temaruterne er udvalgte ture på ca. 80 minutter igennem Experimentarium. De er skræddersyet til dig, der ikke har tid til at se ALT, eller dig, der har særlig interesse for nogle af vores emner.

Er du lærer, kan du læse mere om, hvordan I som klasse kan bruge de enkelte udstillinger.

 

På temaruten Fantastiske fænomener kommer I igennem udstillingerne Lyslabyrinten, Cirkus Fysikus og Bobleriet. Har I god tid, kan I slå jer ned i Bobleriet og se Sæbeboblefilmen og slutte af i Gærcellen, hvor I oplever gærcellers mikroverden på helt tæt hold.

Følg med på kortet

Find temaruten Fantastiske fænomener på vores interaktive kort:
Temaruten 'Fantastiske fænomener'

  • Turen tager cirka 80 minutter uden sæbeboblefilmen og Gærcellen.
  • Er du lærer, kan du bruge temaruten i følgende fag: Fysik/kemi og natur/teknologi

Gå på opdagelse i hverdagens fantastiske fænomener

Cirkus Fysikus

I Cirkus Fysikus kan I afprøve en række fysiske og tekniske fænomener. Turen i Cirkus Fysikus varer cirka 30 minutter, og I kan for eksempel vælge at fokusere på følgende:

Gyroeffekten
Sæt gyrohjulet i omdrejning og stil dig på drejeplatformen med hjulet. Det er gyroeffekten, der får dig til at dreje rundt, når du vipper hjulet. Når et hjul roterer, stritter det imod på en overraskende måde, når du vil ændre retning.

Leg med luftens kræfter
Når du balancerer bolden på luftstrømmen, skabes der et tryk på forsiden, mens trykket på bagsiden falder. Det får bolden til at svæve, fordi luftstrømmen modvirker tyngdekraften på bolden. 

Fakirseng
Når der er mange søm, fordeler hele din vægt sig ud over alle sømmene. Derfor går der ikke hul i dig. Det gør der kun, hvis trykket ét sted på huden er for stort – altså hvis du kun lå på ganske få søm.

OVERVEJ: Hvordan kan et tungt fly flyve? Hvorfor vælter en snurretop ikke? Hvad får en frisbee til at holde retningen? Hvorfor vælter vi ikke, når vi cykler? Hvorfor går der ikke hul på os, når vi ligger os på skarpe søm?

Find svarene i Cirkus Fysikus.

Lyslabyrinten

Lyslabyrinten er en labyrint af rum, hvor I eksperimenterer med lys og farver. Lys er et interessant fænomen, fordi det er overalt omkring os. Men vi ser det kun, hvis vi kigger direkte ind i en lyskilde, eller når lyset møder en forhindring, der spreder eller reflekterer det.

I Lyslabyrinten oplever I forbavsende lysfænomener, mens I eksperimenterer med farver, skygger og brydning af lys. Turen rundt i Lyslabyrinten tager cirka 30 minutter.

OVERVEJ: Hvad får din skygge til at ændre sig fra stor, lille eller sløret? Hvorfor kan du ikke se farverne i det farveløse rum? Hvilke farver består hvidt lys af? Hvilke tre grundfarver er der i farvetrekanten? Hvorfor kan du fryse sin skygge?

Bobleriet

Sæbeboblen er en god model for mange naturvidenskabelige fænomener. En sæbeboble vil gerne have den mindst mulige overflade i forhold til dens rumfang. Prøv at undersøge sæbeboblens form. Afprøv alle sæbeboblejern og undersøg, om det er muligt at lave en boble, der er andet end rund?

Besøget i Bobleriet varer cirka 20 minutter.

Hvis I har tid

Boblefilmen i Bobleriet: Filmen viser en række fænomener med sæbebobler og giver dig sæbeboble-tricks, der nok skal få dine venner til at spærre øjnene op. Der er ikke en fast start og slutning på filmen, så du kan starte, når det passer dig. Filmen varer alt i alt 25 minutter.

Gærcellen: Udstillingen Gærcellen finder du, når du går ned af trappen og til højre forbi Stranden. I Gærcellen kan du blive klogere på de små gærcellers specielle mikroverden. Du kan læse om, hvordan gær og gærceller har indgået i vores liv i tusindvis af år, og hvilke muligheder gær kan komme til at spille i fremtiden.

Rummet er domineret af store gærceller på en skærm, som du kan passe og fodre med vand, varme og sukker. Besøget i Gærcellen varer cirka 15 minutter.

 

Flere temaruter

Vi har samlet alle temaruterne på én side, for at give jer det bedste overblik.

Se mere