KribleKrable

»  Myrekolonien
»  Formindskelses-maskinen
»  Det kribler omkring dig
    »  Bakterier i mad
    »  Bananflue
    »  Melbille
    »  Melmide
    »  Rismelbille
    »  Skimmelsvampe
    »  Spyflue
    »  Stuefluen
    »  Tofarvet frømøl
    »  Tysk kakerlak
    »  Eksperiment
»  Mikroland
»  Det kribler på dig
»  Bag kulisserne
»  Kriblonaut og Quiz
»  Undervisning
»  Gæstebog
»  Pressecenter

Bakterier i mad

De gode bakterier

Der er både gode og dårlige bakterier i mad. Nogle bakterier bruger vi helt bevidst til at give maden en god smag. A-38 er f.eks. syrnet med udvalgte mælkesyrebakterier. De giver en god smag og hjælper os med at opretholde en sund tarmflora.

De dårlige bakterier

Andre bakterier ødelægger maden ved at nedbryde næringsstofferne. Den slags bakterier afslører som regel sig selv ved f.eks. at få maden til at lugte grimt, eller ved at kødet bliver misfarvet eller slimet.

De sygdomsfremkaldende bakterier

Desværre er nogle af de værste bakterier også de mest lumske. De fleste sygdomsfremkaldende bakterier kan du hverken se, lugte eller smage. Det gælder f.eks. Salmonella (i kød, fjerkræ, æg) eller Campylobacter (i fjerkræ og svinekød), som kan give mavesmerter og alvorlig diarré.

I Danmark giver man al mælk en varmebehandling for at slå de sygdoms- fremkaldende bakterier (Listeria) i mælken ihjel. Man kalder behandlingen pasteurisering efter navnet på en fransk videnskabsmand Louis Pasteur (1822-1895). De fleste bakterier dør ved temperaturer over 75°C. De kan altså ikke klare kogning eller gennemstegning. Bakterier trives heller ikke godt i kulde. Derfor er det også vigtigt at sætte madvarer i køleskab.

Hvis maden står i stuetemperatur for længe, så kan selv ganske få bakterier hurtigt blive til rigtig mange. Det er også vigtigt at holde forskellige madvarer adskilt i køkkenet, så f.eks. bakterier fra det rå kød ikke kommer over i spiseklare madvarer.

"Jeg er usynlig, men jeg kan gøre stor skade"

Fakta:

Du kan ikke se bakterierne med det blotte øje. Bakterier skal forstørres ca. 100 gange, for at du kan se dem, som de små encellede organismer de er. De fleste bakterier er nemlig små - bare 1-5 μm (1 μm = 1/1000 mm).