Resultaterne af urinpatineringen er allerede begyndt at vise sig.

Urin skal farve Experimentariums kobbertrappe grøn

Aprilsnar!! Experimentariums enorme, svungne kobbertrappe skal have den flotte, grønne farve, som kendes fra kobbertage og kirkespir. Det skal ske med inddampet urin.

Historien var en aprilsnar! Men læs alligevel med her:

Vind og vejr giver kobbertage en flot, grøn belægning, som kaldes ir. Men i Experimentariums forhal, uden vejr og vind, vil den kobberbeklædte Helix-trappe aldrig få samme grønne glød.

Det tager Experimentarium nu konsekvensen af, og i samarbejde med den irsk-fødte urin-patinør Phil Blatter, farves trappen nu kunstigt grøn med inddampet urin.

”Allerede fra de første koncepttegninger var vi forelskede i den grønne farve, som vores arkitekter først foreslog til kobbertrappen. Naturen kan jo ikke hjælpe os, men så klarer vi os med kemi,” siger Kim Gladstone Herlev, adm. direktør, Experimentarium.

Før og efter urinpatineringen (koncept-illustration).

Traditionelt har kobberlæggere tisset på kobberet, så snart det var lagt. Det fremskyndte irringsprocessen og dermed den smukke, grønne farve.

”Udendørs tager det flere år, før der dannes ir. Men vi kan gøre det samme på få timer med en særlig pasta af inddampet urin,” forklarer Phil Blatter, som tidligere har urin-restaureret kobberelementer på en perlerække af danske slotte, kirker og herregårde.

Urin-donorkorps er ’trådt af’ for at hjælpe

Et særligt korps af urin-donorer har gennem et halvt år spist en diæt med særligt mange grønne og blå vingummier.

”Diæten gør, at farven kan kontrolleres fuldstændigt, og vi kan twiste den traditionelle, irgrønne farve over mod en mere funky turkis,” siger Phil Blatter.

Det er ikke kun af kosmetiske hensyn, at Experimentariums trappe skal irres. Ir består af mineralet malakit, som beskytter kobberet mod yderligere korrosion. Med Experimentariums 400.000 årlige gæster vil urin-patineringen kunne hjælpe med at beskytte kobbertrappen mange år frem.

For yderligere presseinformation

Christian Juul Yssing
Presseansvarlig, Experimentarium
M: 41 39 17 08
E: christiany@experimentarium.dk

Se også