Sammenlign nyttevirkningen fra forskellige lyskilder

FORSØG: Her kan du sammenligne nyttevirkningen for forskellige lyskilder, for eksempel glødepærer, sparepærer og diodelys.

En lysstrøm måles i enheden lumen. Et stearinlys har en lysstrøm på ca. 13 lumen.

En 60 W glødepære har en lysstrøm på 730 lumen. Man kan sammenligne nyttevirkningen af forskellige pærer ved at måle forholdet mellem lysstrømmen og den modtagne elektriske effekt. Enheden for nyttevirkningen bliver derfor lumen/W.

Målingerne foretages ved hjælp af fedtpletmetoden/Bunsens lysmåler.

Fedtpletmetoden/Bunsens lysmåler

På et stykke hvidt papir laves en fedtplet på midten. Denne plet vil, når papiret belyses, ses som mørk fra den side, hvor belysningskilden står og som lys fra den anden side. Det skyldes, at det meste af lyset går igennem fedtpletten, mens det tilbagekastes fra det hvide papir.

Belys nu papiret med en lyskilde med kendt lysstrøm (for eksempel et stearinlys) fra den ene side og en lyskilde med ukendt lysstrøm (for eksempel en elektrisk pære) fra den anden side. Så kan man ved at flytte papiret frem og tilbage finde den stilling, hvor fedtpletten tilsyneladende næsten forsvinder, fordi lysstrømmen er den samme fra begge sider.

Ved hjælp af afstandskvadratloven og kendskab til den ene lyskildes lysstrøm, kan du herefter finde lysstrømmen for den anden lyskilde med ukendt lysstrøm.

Afstandskvadratloven, som er et godt eksempel på en grundlæggende lovmæssighed, skal derfor først introduceres. Det kan gøres på mange måder. For eksempel kan man måle lysintensiteten i forskellige afstande fra en lyskilde og finde afstandskvadratloven grafisk eller ved regression. Man kan også lave en simpel demonstration med en projektor, som anbringes i forskellige afstande fra en væg, og undersøge hvor meget arealet af lysfirkanten vokser med afstanden.

Kilde

Naturvidenskab for alle

Flere forsøg: Energieffektivitet

Bestem vands specifikke varmekapacitet
Mål intensiteten af en solfanger
Find brændværdien for forskellige materialer
Bestem energiindholdet i batteri
Bestem nyttevirkningen ved opvarmning af vand
Mål strålingsenergien fra en glødepære
Sammenlign nyttevirkningen fra lyskilder (denne side)

» Alle forsøg og cases

Dette forsøg stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.

Mere om klima