Temaruten Mennesket. Om sanser og kroppen

Temaruten Mennesket – trin for trin

Temaruten 'Mennesket' bringer dig igennem 3 forskellige udstillinger og lader dig udforske kroppens mysterier. Du kommer tæt på alle sanserne og slutter af med sved på panden.

Om temaruterne

Temaruterne er udvalgte ture på ca. 80 minutter igennem Experimentarium. De er skræddersyet til dig, der ikke har tid til at se ALT, eller dig, der har særlig interesse for nogle af vores emner.

Er du lærer, kan du læse mere om, hvordan I som klasse kan bruge de enkelte udstillinger.

 

På temaruten Mennesket kommer I igennem følgende udstillinger: Under Huden, Sansetunnelen og PULS Torvet. Har I god tid, så tjek dagens program på infoskærmene og læg vejen forbi en organdissektion i Under Huden og slut af med et besøg i Den Interaktive Biograf.

Følg med på kortet

Find temaruten Mennesket på vores interaktive kort:
Temaruten Mennesket. Om sanser og kroppen

  • Turen tager cirka 80 minutter uden dissektioner og besøg i Den Interaktive Biograf.
  • Er du lærer, kan du bruge temaruten i følgende fag: Biologi, natur/teknologi og idræt.

Gå på opdagelse i kroppen

Under Huden

Begynd i udstillingen Under Huden, som handler om, hvordan vores fascinerende krop fungerer, og hvordan den forandrer sig undervejs gennem livet. Turen i udstillingen tager cirka 30 minutter, og I kan vælge at fokusere på følgende:

Gæt en kropslyd
Forsøg at gætte, hvor kropslydene kommer fra, når du trækker vejret, fordøjer din mad, og når dit hjerte slår. Kan kropslyde fortælle noget om, hvordan kroppen har det, og hvordan den fungerer?

Test din gribestyrke
Det er vigtigt at have en stærk overkrop for at kunne være aktiv i hverdagen. Du skal kunne række ud, trække, skubbe og løfte. Her kan du teste, hvor stærk du er.

Mål din hoppehøjde
Det er vigtigt med en stærk underkrop for at stå fast og holde balancen. Test, hvor højt du kan hoppe.

Mål dit kondital
Konditallet fortæller, hvor god kroppen er til at transportere ilt. Jo bedre kroppen transporterer ilt, desto hårdere kan musklerne arbejde.

OVERVEJ: Hvor forskellige er menneskers kroppe? Hvor meget betyder træning? Hvor meget betyder anatomi?

Hvis I har tid

Dissektion af organer: Find demonstrationsbaren i Under Huden, hvor Experimentariums udstillingspiloter laver demonstrationer – for eksempel øjedissektion eller dissektion af fordøjelsessystemet. Tjek dagens program eller infoskærmene for tidspunkter. En dissektion tager cirka 15 minutter.

 

Sansetunnelen

I Sansetunnelen er du på en opdagelsesrejse i dine sanser. Her skal du føle, se, balancere, lytte og lugte dig frem til ny viden om dit sanseapparat.

Sansetunnelen afspejler en rejse gennem livet. Du starter i mors mave – et mørkt og lydfattigt rum, hvorefter du oplever barnets skarpe sanser, voksenlivet og afslutningsvist den gamles tyste verden.

Du kan læse om de enkelte sanser på Siddebjerget lige ved siden af Sansetunnelen. Turen gennem Sansetunnelen og opholdet på Siddebjerget tager cirka 20 minutter.

PULS Torvet

PULS Torvet er en hold-oplevelse, hvor alle skal være aktive. Udstillingen handler om krop og sundhed og om at bevæge sig mere sammen i hverdagen. Det kan godt tage en time eller to at gennemføre alle aktiviteterne, så vælg to eller tre ud – så er I cirka 30 minutter i udstillingen.

I kan eventuelt fortsætte på PULS Torvet og gennemføre resten af aktiviteterne, når I er færdige med hele ruten.

Holdet tjekker ind ved samlingspunktet i midten af udstillingen. Når I er færdige med en aktivitet, skal I komme tilbage til midten. Her skal I igen tjekke ind, og nu kan I se billeder sammen og lave en quiz om den aktivitet, I lige har gennemført.

OVERVEJ: Hvorfor er det vigtigt at få pulsen op hver dag?

Hvis I har tid

Den Interaktive Biograf: Dans, hop og løb dig igennem en spændende fortælling i Den Interaktive Biograf. Her skal du være med til at redde pigen Annas familie, der er omsluttet af en uhyggelig tåge. Budskabet er, at vi selv er med til at skabe magiske øjeblikke, når vi bevæger os sammen.

 

Flere temaruter

Vi har samlet alle temaruterne på én side, for at give jer det bedste overblik.

Se mere