5 ubrugelige organer

Ubruge lige organer

5 ubrugelige levn fra fortidens krop

Vidste du at mennesket faktisk har tre øjenlåg? I dag bruger vi kun to af dem, for det trejde tjener ikke længere en funktion. Vi har samlet fem helt ubrugelige organer, der er levn fra fortiden.

Evolutionen har efterladt flere spøjse spor i vores kroppe, som ikke gavner os i dag. I dag har vi ikke brug for lige så mange af kroppens funktioner som vi en gang havde.

5 organer mennesket ikke længere har brug for

  1. Mandlige brystvorter – ja hvorfor egentlig? Fordi kvinder har og skal have det. I fosterstadiet udvikler alle mennesker brystvorter, og de er vigtige hos kvinder for at kunne amme børn. Derfor regner man med, at evolutionen simpelthen ikke har valgt dem fra i den mandlige udvikling. De skader jo ikke nogen.
  2. Visdomstænder var meget nyttige, dengang vi åd råt kød, og der ikke lige var tandtråd i nærheden. Dér, kunne der godt ryge en tand eller to engang i mellem. I dag kan børstning og det årlige tandtjek ofte holde tænderne i munden.
  3. Arrector pili er små muskler ved hårsækkene. Når de trækker sig sammen, får vi gåsehud, og hårene rejser sig. Da vores forfædre var en del mere behårede,  fik gåsehud dem til at virke større og mere skræmmende.
  4. Halebenet er evolutionens rester fra dengang, vores tidlige forfædre havde hale, lang tid før de begyndte at ligne mennesker.
  5. Hvis du kigger godt efter i spejlet, kan du se et tredje øjenlåg, som sidder i hjørnet af øjet, ind mod næsen. Det har ingen funktion hos mennesker og pattedyr mere, men firben, kyllinger og hajer blinker stadig med det tredje øjenlåg.

Hvis du stadig er nysgerrig, kan du med fordel gå på opdagelse i Under Huden på Experimentarium, hvor du også kan opleve dissektion af organer!

Mere om organer