Energi-agenterne er i fuld gang med at hjælpe landet Elektricitanien til et mere bæredygtigt energiforbrug. Her står de med landets energiminister Else Elstrøm. Foto: Philippe Jessen.

Energi-agenter på mission i landet Elektricitanien

6.A tog på bæredygtig mission i skoleværkstedet "Energi-agent for en dag", der er målrettet 5.-6. klasser. Book jeres forløb til næste skoleår allerede i dag.

19 elever fra 6.A fra Niels Steensens Gymnasium i København indtog i slutningen af maj det nye Experimentarium for at deltage i skoleværkstedet Energi-agent for en dag.

Forløbet er udviklet af Ørsted og Experimentarium og gør børnene klogere på, hvor vi får vores energi fra, og hvad energi betyder for vores samfund og for klodens tilstand.

Energi-agenter på bæredygtig mission

Landet Elektricitanien har hårdt brug for de unge energi-agenters hjælp. Landet ønsker at producere el på en mere bæredygtig måde. Det er op til energi-agenterne til at finde den bedst mulige sammensætning af energikilder, så landets energibehov kan dækkes så bæredygtigt som muligt.

Med smartphones i hånden og den tilhørende app “Jagten på den grønne energi”, indsamler energi-agenterne viden, og de eksperimenterer med solenergi, brint-, vand- og vindkraft i udstillingen Energi Zonen. I grupper analyserer de energikilderne og finder frem til fordele og ulemper.

“Forsøget med vandenergi, hvor vi skulle pumpe vand, var rigtig sjovt. Jeg skal hjem og fortælle mine forældre, at vi skal spare lidt mere på energien og komme med forslag til, hvordan vi kan gøre det, når vi eksempelvis rejser,” siger Cecilia, 12 år.

Energi sat i perspektiv

Energi-agenterne får også hverdagens energiforbrug sat i perspektiv, når de indretter deres drømmehus udstyret med elektriske apparater fx fjernsyn, køleskab og PlayStation.

“Det sjoveste var, da vi skulle indrette vores eget hus for at se, hvor meget strøm hver ting bruger. Det var interessant, at vi i opgaven efter skulle spare på strømmen, da det satte tingene i et andet perspektiv,” siger Frederik, 13 år.

For deres lærer er perspektivet dog meget bredere end indsigten i børnenes eget elforbrug.

“Dagen i dag kan vi bruge til at snakke om det samfundsfaglige og selvfølgelig også i sammenhæng med fysik, biologi og geografifaget. Eleverne er enormt engagerede i læren om energi. Som samfundsfagslærer kan jeg bruge det til både at give eleverne en politisk, økonomisk og miljømæssig vinkel på energi,” siger Eva Engell, 6.A’s samfundsfagslærer.

Energi-agenterne fra 6.A slutter med at give deres anbefalinger til Elektricitaniens energiminister Else Elstrøm. Tre timer som energi-agenter er slut. Nu venter et par timers sjove, lærerige oplevelser i det nye Experimentarium.

Herunder kan du booke skoleværkstedet til din klasse.

Skoleforløbet Energi-agent for en dag er gratis, når indgangen er betalt – og der er rift om pladserne. Book derfor jeres forløb allerede i dag.
Book her