Foto: Adam Mørk

Experimentariums aluminiumsfacade. Foto: Adam Mørk.

Maxi mum aluminium

Experimentariums facade vinder stor pris

Arkitektfirmaet CEBRA Architecture, der har tegnet det nye Experimentarium, har vundet årets Aluminium Byggepris for bygningens unikke facade.

Hvordan kan en facade fænge, fascinere og samtidig formidle sit indhold? Vi kender vind- og vandstrømmenes hvirvlende mønstre, men hvordan fortæller man denne historie via arkitektur?

Arkitektfirmaet CEBRA udviklede sammen med Experimentarium et facadekoncept i perforerede aluminiumsplader, der nu tildeles en stor anerkendelse i form af hovedprisen ved dette års Aluminium Byggepris uddelt af Dansk Byggeri og Dansk Industri.

Fortid og fremtid i ét greb

”Facaden løser på en elegant måde de meget varierede behov for udsyn, dagslys og frisk luft. Løsningen formår at opfylde de komplekse funktionelle og tekniske krav i et markant arkitektonisk udtryk, der kobler sig på husets naturhistoriske fortælling og skaber forbindelse til bygningens formål og indhold”, lyder det bl.a. i dommerkomiteens begrundelse.

Og netop dette fokus på fortælling er centralt for CEBRAs design forklarer stiftende partner hos CEBRA, Kolja Nielsen: ”Allerede før gæsten træder ind i Experimentariums forunderlige univers af inspirerende udstillinger og sanseligt udfordrende arkitektur slår vi den eksperimenterende tone an”, fortæller han og fortsætter: ”Vores mål er, at facaden formidler Experimentariums indhold på en måde, der vækker nysgerrighed og undren.

Samtidig valgte vi et materiale der både funktionelt og energimæssigt understøtter Experimentariums vision om at give deres gæster oplevelser, der gør dem klogere på naturvidenskab og teknologi.

At denne facadefortælling nu tildeles Aluminium Byggeprisen 2018 er en stor anerkendelse og en bekræftelse af, at Experimentariums facader bygger bro mellem funktion og vision”.

Vind- og vandstrømme som facadefortælling

Experimentarium består af en række stablede bokse, som forskyder sig fra den eksisterende teglstensbase. Og netop disse bokse er beklædt med en let facade af perforerede aluminiumsplader, der står i flot kontrast til basen, hvor den eksisterende tegl er bevaret og understreger mødet mellem nyt og gammelt, mellem fortid og fremtid og mellem naturvidenskab og teknik.

Samtidig danner de perforerede facadeplader et mønster, der illustrerer hvordan vind- og vandstrømme påvirkes, når de møder modstand. En fortælling fra naturvidenskabens verden, som er en del af det indhold, som Experimentarium siden januar 2017 har formidlet i deres totalombyggede science center i Hellerup.

Konstruktionen af lette aluminiumspaneler gjorde det muligt at designe et mønster, hvor omfanget af perforeringer er nøje tilpasset de bagvedliggende funktioner.

En bæredygtig facade

Valget af aluminium som facademateriale er foretaget ud fra en livscyklustankegang, hvor der er lagt vægt på at de globale aluminiumsreserver er relativt store, samtidig med at materialet har en lang levetid og er vedligeholdelsesfrit.

Derudover er facadepladerne udført i en overfladebehandling, som dels modsvarer bygningens udsatte placering tæt på Øresund, dels sikrer en smuk patinering. Samtidig består pladerne af 50% genanvendt aluminium, der blandt andet stammer fra dåser og kapsler, hvilket igen understreger mødet mellem bygningens fortid som sodavands-tappehal og fremtid som innovativt science center – formidlet ved hjælp af en gennemgående fortælling, hvor husets naturvidenskabelige indhold afspejles i dets arkitektur.

Besøg CEBRA Architecture

Se mere