Vejr og klima festival

Vejrfestival på Experimentarium

1. - 10. april 2022 bobler det af vejr og klima, når DMI og Experimentarium sætter vand over til en vejr- og klimafestival i anledning af DMI’s 150-års jubilæum.

Hvorfor blæser vinden? Hvordan forudser man vejret? Og kan man overhovedet forudse klimaet langt ude i fremtiden?

DMI’s videnskabsfolk og Experimentarium svarer på disse spørgsmål og mange flere, når de i anledning af DMI’s 150-års jubilæum inviterer til festival med vejr og klima som tema.

Se festivallens program.

Festivalen kan opleves på Experimentarium i perioden 1. til 10. april 2022 og er støttet af Ole Kirks Fond.

“DMI’s 150-års fødselsdag falder 1. april 2022, altså i et år som FN har udnævnt til videnskabens år. DMI og Experimentarium finder det derfor passende at give vejr og klima en smule medvind på cykelstierne. Vi vil gerne klæde flere på ikke blot til fremtidens vejr, men også til at forstå fremtidens klima. Med Experimentariums talent for at gøre det svære sjovt at lære, tror jeg, at vi kan klæde små og store nysgerrige sjæle – og de ansvarlige beslutningstagere – bedre på til at håndtere fremtiden,” siger Marianne Thyrring, direktør på DMI.

Her løber ingen med en halv vind

Hver dag byder festivalen på populærvidenskabelige oplæg om vejr og klima. Temaet skifter fra dag til dag – og alle foredrag vil klæde deltagerne på med basal viden om vejr og klima.

Det er DMI’s eksperter, der står for showet, så der bliver ikke blot sniksnakket om vind og vejr, det er samme pondus som f.eks. videnskabsmænd og -kvinder i FN’s Klimapanel, og de lader sig gerne udfordre på tidens varmeste spørgsmål.

”Man kan blive klogere på verdens vildeste vejrfænomener og få svar på spørgsmål om fremtidens vejr og klima. Bliver Danmark mon det nye tropeferie-paradis? Vil man kunne sejle til Nordpolen – skal vi mon også sejle til skole og på arbejde? Og så er der sjove værksteder, hvor man selv kan gå meteorologerne i bedene,« siger Kim Gladstone Herlev, adm. direktør på Experimentarium.

Klimaværksteder og meteorolog for en dag

Festivalen er skruet sammen, så der er noget for alle aldersgrupper. I hverdagene skal vejr- og klimafestivalens værksteder bookes på forhånd og er særligt henvendt til skoler, men i festivalens to weekender kan alle komme til efter først til mølle-princippet.

De yngste børn og deres voksne kan få glæde af byggeværkstedet ”Byg meteorologernes værktøjer”, hvor I får udfordret jeres kreative kompetencer samtidig med, at I lærer om vejrets målbare elementer. Kan I bygge opfindelser til at måle, hvad vej vinden blæser? Eller hvor meget det regner?

De lidt større børn kan lege meteorolog for en dag i ”Vejrudsigts-værkstedet” og undersøge, hvad en meteorolog laver bag og foran skærmen. Få et indblik i de programmer, meteorologerne bruger, når de kommer med kvalificerede bud på dagens og de kommende dages vejr og lav jeres egen vejrudsigt foran en greenscreen, som meteorologerne gør på tv.

I kan også ”rejse” med klimaforskerne til Arktis i værkstedet ”Sejl gennem den arktiske havis”. Kan I ud fra satellitdata over havisens udbredelse og tykkelse året igennem finde det bedste tidspunkt at føre jeres skib sikkert gennem den legendariske Nordøstpassage?

For yderligere presseinformation

Christian Juul Yssing

Presseansvarlig, Experimentarium

M: 41 39 17 08

E: christiany@experimentarium.dk

Om Experimentarium

Experimentarium er en ”naturvidenskabelig fremtidsinstallation” i verdensklasse, som i 2018 blev kåret af TIME Magazine som en af verdens 100 bedste og mest innovative oplevelsessteder. Experimentarium er et eksperiment i eksperimenter, som belønner med aha-oplevelser for alle sanser. Experimentarium inspirerer med fremtidsvisionære og videbegærlige oplevelser, som forløser din forstand gennem forunderlig forundring og udfordrende leg. Oplevelser, som gør dig klogere, gladere og endnu mere nysgerrig på vores fantastiske verden og dens fremtid. På Experimentarium bliver hjerne, hjerte og krop udfordret, og i fællesskab undersøger og oplever vi det forunderlige, stiller alverdens spørgsmål og ræsonnerer os frem via leg og eksperimenter. Sammen skal vi bruge vores nysgerrighed og erfaringer til at blive klogere på og skabe en bæredygtig verden. Experimentarium er en erhvervsdrivende fond (non-profit) med 150 medarbejdere. Læs mere på www.experimentarium.dk. Følg Experimentarium på FacebookInstagram og LinkedIn

Se mere