Børst dine tænder grundigt. Så slipper du ikke bare for tandlægens bor, men måske også for åreforkalkning, diabetes og demens. Foto: dozenist

Tandbørsten holder hjertet i gang

Tænderne er en bro ind i blodet for bakterier

Mange sygdomme bør bekæmpes i munden, længe inden de bliver et problem for kroppen. Det viser nye undersøgelser.

Alle mennesker har bakterier i munden. De lever i spyttet, bor på tænder og i slimhinder, og de gør sjældent alvorlig skade. Men efterhånden står det klart, at bakterier fra munden kan slippe over i blodet, hvor de kan overleve og formere sig. Og så er de pludselig dødsens farlige.

Det konkluderer en forskergruppe fra Tandlægeskolen, Rigshospitalet og Herlev-Gentofte Hospital i København i en ny oversigt i Tandlægebladet. De danske forskere har kigget på sammenhængen mellem den alvorlige tandsygdom parodontitis, tidligere kaldet paradentose, og en række sygdomme, man overhovedet ikke skulle tro havde noget med tænderne at gøre: Diabetes, åreforkalkning og demens for eksempel.

Undersøgelser viser, at betændelse i munden forværrer disse sygdomme. Tandlæger og læger bør arbejde mere sammen.

Tandbørsten forebygger betændelse

“Vi har i mange år peget på, at man sandsynligvis kan forebygge en række sygdomme, vi ellers ikke forbinder med munden eller tænderne, ved at have en god mundhygiejne”, fortæller professor Palle Holmstrup fra Odontologisk Institut, i daglig tale Tandlægeskolen. Palle Holmstrup er en af forfatterne af artiklen i Tandlægebladet.

“Artiklens konklusion falder i tråd med tidligere forskningsresultater”, siger professor, overlæge Peter Riis Hansen fra Herlev-Gentofte Hospital.

Folk med andre kroniske betændelsessygdomme, som for eksempel leddegigt, har nemlig også oftere hjerte-karsygdomme.

Ubevogtet tunnel for bakterier

I munden er det især bakterier fra betændt tandkød eller tandkødslommer, som ser ud til at være involveret i de alvorlige  sygdomme. Men selv de bakterier, der sidder i belægninger, man overser ved den daglige tandbørstning, har vist sig at kunne ende i blodstrømmen.

“Problemet opstår, fordi tænderne rager ud gennem slimhinden og derved skaber en åbning i slimhindens immunforsvar. Det gør området mellem tand og tandkød til et sårbart sted i kroppens forsvar mod bakterier”, forklarer Palle Holmstrup.

Når tandkødet for eksempel svulmer op på grund af betændelse, opstår der en ubevogtet tunnel for bakterier ind i kroppen. Og jo værre betændelsestilstanden i området mellem tandkød og tænder er, jo mere alvorlig infektion af blodstrømmen må man forvente, finder sted.

Se mere