En solformørkelse opstår, når Månen for et øjeblik glider ind mellem Jorden og Solen, så den skygger for Solen.

Solen går i sort

Solformørkelse: Naturens store skuespil

Mandag den 21. august opfører naturen et af sine helt store glansnumre: En total solformørkelse. Experimentariums udsendte er på pletten i USA og fortæller her om baggrunden for den spektakulære begivenhed.

Scenen er sat, og aktørerne, Solen, Jorden og Månen, rykker i position til et af naturens store skuespil: En total solformørkelse. Experimentariums udsendte sidder klar på første parket og forklarer her fænomenet.

Sort sol over USA

Mandag den 21. august 2017, først på aftenen dansk tid, indtræffer et af naturens smukkeste og mest sælsomme fænomener, en total solformørkelse, på himlen over USA. Det sker, når Månen et øjeblik skygger helt for Solen.

Jorden og Månen bevæger sig hele tiden, og i et kort tidsrum vil de stå på linje med Solen, så Månen kaster en skygge, der farer fra Oregon i vest til South Carolina i øst med cirka 2000 kilometer i timen.

Det er sjældent, at en solformørkelse præsenterer sig så fint for et stort publikum: Den totale solformørkelse vil blive observeret af millioner af amerikanere, og også af nogle heldige danskere.

Hvad er en solformørkelse?

Solformørkelse hænger sammen med Månens helt almindelige rytme med fuldmåne og nymåne, som vi kender den.

Månen står for os at se op over horisonten og stryger over himlen ligesom Solen. Men Månen lyser ikke selv og er kun synlig for os, når sollyset rammer dens overflade.

Den lyse del af Månen peger mod Solen, så en halvmåne viser hvor solen er, og vi ser en ulden kant, som er grænsen mellem månens dagside og natside. Det kan du se illustreret i dette videoklip:

Video: vox.com

Hvad er en solformørkelse?

En solformørkelse optræder, når det er nymåne. Månen er ganske vist på himlen, men den lyse side vender væk fra os, og den mørke side er mod os. Det kalder vi nymåne, og nymånen kan normalt ikke ses fra Jorden.

For at en solformørkelse kan opstå, skal den mørke nymåne lige nøjagtig passere Solens bane. Det sker et par gange om året, for Månen kredser om Jorden langs ekliptika, som er den bane i rummet, som også planeterne kredser rundt om Solen i. Ekliptika kan sammenlignes med en kæmpe og lidt tyk pandekage i rummet, hvor cirkelbevægelserne sker.

En delvis solformørkelse

Ved de fleste solformørkelser dækker Månens skygge ikke fuldstændig for solskiven. Så opstår en partiel – eller delvis – solformørkelse.

Hvis solformørkelsen ikke er særlig omfattende er det ikke sikkert, at nogen  overhovedet opdager det. Vi er i forvejen vant til vekslende sollys, og vi kigger normalt ikke lige op mod solskiven, for det tåler vores øjne ikke.

Men ved en stor solformørkelse på en dag med blå himmel, vil både mennesker og dyr lægge mærke til, at det pludselig bliver “uforklarligt” mørkere og køligere. Med beskyttelsesbriller på vil vi se, at solen nu ligner en halvmåne eller nymåne!

Total solformørkelse: Når Solen bliver væk

Når månen lægger sig præcis foran hele solskiven, kan der opstå en total solformørkelse.

Det er forunderligt, at størrelserne på solskiven og Månen set fra Jordens overflade passer så godt sammen. Solen er jo enormt stor, men hele 150 millioner kilometer væk, mens månen befinder sig i nabolaget, “kun” 385.000 kilometer væk, og derfor ser den lille måne alligevel ligeså stor ud på himlen som den store sol.

Solens diameter er 109 gange så stor som Jorden og 400 gange så stor som Månens. Og den er 400 gange så langt væk!

Månen har ikke hele tiden den samme afstand til Jorden. Er den for langt væk, kan den ikke dække hele solskiven, og vi får en ringformet solformørkelse. Det helt store skuespil sker, når Månen passer nøjagtig til Solen, eller fra vores synsvinkel er lidt større end Solen.

Solformørkelse

Illustration: vox.com

Ved en total solformørkelse, som den der finder sted over USA den 21.august, vil den partielle solformørkelse under maksimum passere som en cirkel, der fylder hele det nordamerikanske kontinent.

Inde i midten af den bane vil man så kunne opleve totaliteten som en lille, sort cirkel med en diameter på 110 kilometer, der farer fra vest mod øst.

Så står man det rigtige sted og kigger på solen gennem solformørkelsesbriller, vil man opleve en periode på cirka 75 minutter, hvor Månen glider ind foran solskiven (en partiel solformørkelse) og så – i et ret kort tidsrum på cirka to minutter – vil solformørkelsen være total.

Solformørkelsen vil ikke opleves som en glidende overgang, men ret dramatisk. Vores øjne indstiller sig på det underlige tusmørke, der kommer, og når det så bliver helt mørkt, sker der en masse.

I det korte øjeblik vil man nu kunne kigge op mod Solen uden beskyttelse, og man kan se Solens korona, de lysende gasser udenom solen, skinne – noget som man ellers aldrig kan se med det blotte øje.

Kigger man rundt, så vil der være skumringslys hele horisonten rundt. Og den mørkeste del af himlen er altså deroppe, hvor Solen blev væk.

Bagefter, når Solen gradvist bliver mere og mere synlig igen, gentager det hele sig, blot i omvendt rækkefølge.

Tag det som en oplevelse

En solformørkelse er en begivenhed, der skal opleves for sansernes skyld, og sammen med videnskabsfolk glæder vi os over dette skuespil.

Vi er vant til, at lyset skifter i naturen, men en solformørkelse er helt anderledes.

Fænomenet giver også et storladent indblik i, at Månen ganske rigtigt kredser om Jorden, og at Jorden kredser om Solen.

Og endelig viser fænomenet, at det kan lade sig gøre at beregne Jordens og Månens bane med så stor præcision at der kan forudsiges solformørkelser mange hundrede år fremover. Imponerende!

Tænke sig at opleve fænomenet, uden at man vidste at det kom, og uden at vide, hvad det handler om! En i sandhed rystende oplevelse!

Vi véd til gengæld hvad vi går ind til!

Video: Solformørkelse – en kæmpe oplevelse

Oplev solformørkelsen på experimentarium.dk

Poul Kattler er Experimentariums udsendte mand, og han vil rapportere fra USA, når solformørkelsen sker.

Følg med her på siderne, på vores Facebook-side eller tilmeld dig Experimentariums nyhedsbrev.

Kommende solformørkelser

Misser du solformørkelsen den 21. august i USA? Fortvivl ikke – her er et par andre muligheder:

  • 14. december 2020 (Argentina og Chile)
  • 8. april 2024 (det østlige USA)
  • 12. august 2026 (Spanien)

Næste solformørkelser i Danmark:

  • 25. maj 2142 (Bornholm)
  • 2. september 2426 (Jylland, Fyn og Sjælland)

Kilde: videnskab.dk

 

Oplev fascinerende fænomener med lys og skygge, spil på laserharpe og mal med lys i Lyslabyrinten.
Læs mere om Lyslabyrinten

Se mere