Natural History Museum, London, artwork by Mark Witton

Forbløf fende familie

Nye analyser af fortidsdyret Teleocrater viser, at den havde ben som en krokodille, selv om den tilhørte en gruppe dyr, der udviklede sig til dinosaurer, fugle og flyveøgler.

Eksperterne er overraskede. Sagen er, at hofter og ben er nogle af de vigtigste forskelle på krokodiller og dinosaurer. Så man regnede med, at benene var det første, der ændrede sig, da krokodiller blev skilt ud fra de de dyr, der senere udviklede sig til dinosaurer, flyveøgler og fugle.

Sidelæns lår

Der er ret store forskelle på fugles og krokodillers ben. Krokodillens lårbensknogler er hængslet, så de stritter sidelæns ud fra kroppen. Men dinosaurers og fugles lårbensknogler stikker mere lodret ned. Det betyder, at resten af benets opbygning også er anderledes. Krokodiller og fugle har for eksempel forskellige typer ankler, og de går helt forskelligt.

Teleocrater har mange træk, der tydeligt viser, den tilhører dinosaurlinjen i udviklingshistorien. Man havde derfor forventet, at dens ankler var som vor tids fugle. Ja, at den måske ligefrem gik på to ben i ny og næ.

Meget lidt dinosaur

Men sådan var det altså ikke, viser nye undersøgelser af fossile rester af fortidsdyret.

“Mærkeligt nok var dinosaurernes tidligste forfædre meget lidt dinosaur-lignende,” konkluderer Ken Angielczyk fra The Field Museum i Sydafrika, der har deltaget i den internationale undersøgelse.

Teleocrater blev opdaget i 1933 i Tanzania. Men det er altså først i dag, man har fundet velbevarede fossiler, der viser anklerne i detaljer.

Kilde: Nature, Field Museum, University of Birmingham, Virginia Tech.

Læs også

Hvad er dette?

Hvad er dette? Det var spørgsmålet i vores hemmelige konkurrence her på siden.

Velkommen til vores hemmelige side!

Konkurrencen er slut. Tusind tak for jeres opfindsomme forslag. Vinderen af et årskort til Experimentarium blev William på 11 år fra Ringsted. Tillykke!

I påsken åbner vores interaktive tagterrasse, så kom forbi og afprøv selv, hvad de snurrige, blå standere kan. Eller læs mere her.

Og hold i øvrigt løbende øje med konkurrencer og andre listige spidsfindigheder her på den hemmelige side. Shhh…