Sådan køler du dine drikkevarer, når du ikke er i nærheden af et køleskab. Foto: Colourbox.

Det er næsten for godt til at være sandt, men solen kan faktisk hjælpe dig med at køle din sodavand ned.

køl af i solen

Køl din sodavand ned - uden køleskab

Synes du også, at sommeren er for kort til lunkne drikkevarer? Hack dig til en kølig forfriskning med dette enkle råd.

Du ligger på stranden, og solen bager ned. Du rækker ud efter din sodavand og tager en ordentlig slurk. Den lunkne, søde væske strømmer ned i dit svælg og gør absolut INTET for at forfriske dig. Hvem der bare havde et køleskab?

Men du har slet ikke brug for et køleskab. Du kan nemlig fordampe dig til kølige drikkevarer med dette sommerhack.

Sådan gør du

Tag et tyndt stykke tøj, fx din t-shirt, og gå ned og dyp den i vandet, så den er gennemblødt. Pak din sodavand ind i det våde klæde – og så er det ellers bare med at vente. Vandet i tøjet vil fordampe, og efter et stykke tid vil din sodavand være kølet ned.

Din sodavand sveder sig kold

Lidt populært sagt, så køler du din sodavand ned ved at hjælpe den med at svede godt igennem. Når din krop skal køle sig ned, sveder den. Når sveden pibler ud gennem dine porer og fordamper, har det en kølende effekt.

En væske fordamper, fordi molekylerne undslipper den flydende form og bliver til damp. For at molekylerne kan blive til damp, kræver det varmeenergi. Den varme tager molekylerne fra den overflade, de fordamper fra. Når væsken i t-shirten fordamper, tager vandmolekylerne altså varme med fra sodavanden, som derfor køles ned.

Flere tips til strandturen