Johan Olsen og Vincent F. Hendricks. Foto: Kathrin Bülow-Nielsen

Se lyset

Hovedbrud gør dig klogere på verden

Hvad er tid? Hvorfor har lyset en hastighed? Og hvad er viden egentlig for noget? Vi satte biolog, forsker og musiker Johan Olsen og professor i filosofi Vincent Hendricks stævne på Experimentarium til en snak om nogle af de store spørgsmål.

Verden er lidt som et kæmpe pulterkammer, hvor generationers bunker af ting er lagt hen – og det kan være nærmest umuligt at finde rundt i. Filosofien, naturvidenskaben og kunsten kan hjælpe til at skabe overblik over universets store pulterkammer.

I bogen ’Hovedbrud’ prøver biolog og forsker Johan Olsen og professor i filosofi Vincent F. Hendricks at besvare spørgsmål om fx tid, klima, kærlighed, fejl, viden og himlen ud fra hvert deres synspunkt – henholdsvis det naturvidenskabelige og det filosofiske.

Vi satte de to stævne i Experimentariums udstillinger til en snak om nogle af emnerne. Det kom der en stribe små videoer ud af, som vi løbende lægger ud her på siden.

1 Lys

Hvad vil det sige, at der går et lys op for dig? Og hvad er lys egentlig, set med videnskabens og filosofiens briller? Det fortæller Johan Olsen og Vincent Hendricks om her, hvor vi har sat dem stævne i Experimentariums Lyslabyrint.

2 Viden

Hvad vil det egentlig sige, at VIDE noget? Hvad er viden? Og kan vi være sikre på, at det vi ved er sandheden?

3 Tid

Hvad er tid? Én ting er, at vi kan måle og konstatere, at ja – tiden går og den findes. Men hvad er tid egentlig for noget?

Tid er noget af det allermest mystiske og fascinerende, vi har – og tid har altid voldt såvel filosoffer som videnskabsfolk ikke så få hovedbrud at skulle forklare.

På Experimentarium har vi Sansetunnelen, som er en rejse gennem dine sanseoplevelser fra fødsel til død – og som sådan et godt udgangspunkt for en snak om tiden, der går:

 

Flere Hovedbrud

’Hovedbrud’ er egentlig skrevet til børn, men også for voksne er der masser af aha-oplevelser, når Hendricks og Olsen fortæller om store og små spørgsmål.

Nogle af svarene er rimelig nemme, andre ikke. Mange spørgsmål, selv de enkleste, kan nemlig give forskerne uendeligt store hovedbrud.

‘Hovedbrud’ fås i Experimentariums butik på Tuborg Havnevej – eller bestil den i webshoppen:

 

Se mere