Foto: Miranda Knox

Du tænker dobbelt

Nogen gange skal det bare gå stærkt. Så stærkt, at det næsten ikke er til at følge med. For eksempel midt i en dribling i fodbold. Skal du gå højre eller venstre om?  Eller når du griber efter en bold, der hopper på et ujævnt gulv. Hvor i luften skal den fanges?

Nu har forskere afsløret, hvordan din hjerne tackler sådan en opgave.

Altid forberedt

Det er hjerneforskere fra Queen’s University i Ontario, Canada, som har påvist, at hjernen beregner og forbereder flere bevægelser samtidig. Den øverste etage går simpelthen med livrem og seler.

Hjernecellerne planlægger uafbrudt handlinger, der kan blive nødvendige. Sådan bliver vi forberedt på det uventede. Så vi kan handle hurtigt, imens tingene udvikler sig.

“Hjernen oversætter konstant synsindtryk til handlinger, den kan udføre. Selv om vi ikke lægger mærke til det, er de motoriske områder i hjernen tilsyneladende altid på arbejde.  De forbereder handlinger, der er mulige”, forklarer hjerneforskeren Jason Gallivan.

Støtter teori

Han er en af hovedkræfterne bag det eksperiment, som beviser, at hjernen lægger flere planer samtidig. I eksperimentet blev forsøgspersoner sat til at flytte en musemarkør på en skærm. Først midt i bevægelsen viste det sig, hvilket mål, som skulle rammes.

Forskerne snød forsøgspersonerne ved at ændre på musens nøjagtighed under forsøget. Ud fra de indsamlede data blev det muligt at konkludere, at hjernen planlægger og forbereder flere bevægelser, selv om den senere kun vælger en af mulighederne – nemlig den, der passer bedst.

Opdagelsen støtter teorien om, at hjernen opfatter verden som en serie af begivenheder og objekter, den har mulighed for at påvirke.

Kilde: Cell Report

Læs mere

Du fandt vores hemmelige side!

IMG_0079_webGodt fundet – og velkommen! Her har vi af og til små konkurrencer og andre finurligheder. Som for eksempel spørgsmålet om hvad denne orange bue på vores tagterrasse mon er.

Vinderen i lodtrækningen blandt de opfindsomme bud blev:

Vibeke Gerbøll fra Glostrup

Vibeke får et årskort til Experimentarium. Stort tillykke fra os her på den hemmelige redaktion.

Og hvad er svaret så?

Buen er en del af aktiviteten Sona, der kombinerer musik, lyd og regning med fysisk aktivitet. Du kan for eksempel danse stopdans og hoppe koder – alt sammen oppe på vores interaktive tagterrasse.