Foto: Colourbox

Eksperiment: Fold et æg

Er du klar til at ÆGsperimentere? Nu kan du folde et æg helt sammen og puste det op igen.

Æggeskaller er normalt hårde og skrøbelige, men i dette forsøg viser vi dig, hvordan du kan folde et æg helt sammen og puste det op igen – uden nogen knæk eller hakker i skallen.

Se hvordan du gør

Her viser vores pilot Jannik, hvordan du skal gøre.

Det skal du bruge

  • Lagereddike
  • Et æg
  • Et glas

Sådan gør du

  • Pust ægget fri for æggehvide og æggeblomme
  • Hæld lagereddiken op i et glas
  • Læg æggeskallen ned i det fyldte glas
  • Afvent cirka et døgn
  • Tag skallen op og fold ægget forsigtigt sammen
  • Når ægget er foldet sammen, kan du puste det stille og roligt op igen
  • Lad den oppustede hinde tørre, så æggehinden bliver hård igen
  • Hvis du vil folde ægget igen, kan du nøjes med at fugte hinden med vand

Derfor virker det

Når du placerer ægget i lagereddiken, bliver der dannet en masse bobler på æggeskallen. Lagereddiken består af eddikesyre, som lige så stille opløser den calciumcarbonat (kalk), som æggeskallen er lavet af.

Når ægget har stået længe nok, har lagereddiken opløst hele skallen, og der vil derfor kun være æggehinden tilbage. Når ægget har stået længe nok, er hinden blevet helt blød og kan nu foldes helt sammen.

 

Se mere