Sommeren 2018 har sat vilde rekorder
Sommeren 2018 har været vejrmæssigt vanvittig. Vi har haft over 300 solskinstimer, nærmest ingen regn og tropehede nætter. Se her, hvor ekstremt det egentlig var.
Hvis du synes, at sommeren 2018 har været mere pustende og dampende hed end andre somre, er det ikke tilfældigt. Årets sommer er nemlig rekordernes sommer, og juli har været den mest solrige juli siden 1920.
Vi har set lidt på de ekstreme temperaturer.
Årets indtil nu varmeste dag er målt til 33,1 i København den 25. juli og i Borris nær Skjern den 27. Selvom vi har været tæt på at slå en 43 år gammel varmerekord på 36,4 grader, er det dog endnu ikke lykkedes.
Juli var stadig den fjerde varmeste måned, siden de landsdækkende temperaturmålinger startede i 1874 i Danmark. I følge DMI har der været ikke mindre end 339 solskinstimer i juli 2018, hvorimod der kun var 196 solskinstimer i juli 2017.
Til gengæld er der kun faldet sølle 17 mm regn i juli, hvor der faldt 78 mm i juli i år 2017. Det blev dermed den fjerde tørreste juli siden 1874.
For at kunne kategorisere et vejrfænomen som en varmebølge, skal gennemsnittet af de højeste registrerede temperaturer overstige 25 grader tre dage i streg.
For at kunne kalde vejret hedebølge, skal gennemsnittet af de højest registrerede temperaturer overstige 28 grader tre dage i streg.
Sammen med de varme dagstemperaturer kommer tropenætter. En tropenat er ifølge DMI en nat, hvor temperaturen ikke kommer under 20 grader.
Det kan for mange være svært at sove, når det er så varmt. Dels på grund af den varme luft, og dels fordi murværker er gennemvarme og bidrager til yderligere temperaturstigninger i soveværelset.
Har man problemer med at sove, gælder det om at at forsøge at afkøle kroppen. Søvnspecialisten Torben Jager Pedersen foreslår, at “et koldt bad vil afkøle kroppen og gøre det nemmere at falde i søvn.”
Man kan også fylde en varmedunk med koldt vand. Og så er det vigtigt ikke at spise for meget inden sengetid. Hvis fordøjelsen først går rigtig i gang ved sengetid, så kan kroppen have sværere ved at falde til ro og slappe af, fortæller Torben Jager Pedersen til dr.dk.
Generelt bliver vejret i fremtiden varmt og vådt. Der vil komme flere perioder med tørke og kraftfuld regn, som følge af at atmosfæren kan rumme mere vanddamp. Fordi fremtiden ser varmere ud, betyder det også at vi får færre og færre kulderekorder.
Eigil Kaas, professor i klima- og geofysik fortæller til DR, at varmen til en vis grad skyldes klimaforandringer, men dermed ikke sagt at vi ikke kunne have haft samme vejrsituation for 100 år siden.
På Experimentarium er der altid køligt. Planlæg dit næste besøg og nyd en varm dag indendørs i vores veltempererede haller.
Skrevet af Camilla Vingaard 8. august 2018