5 ubrugelige organer

Ude af øje

5 kropsdele, der er komplet ubrugelige

Vidste du at vi faktisk er født med tre øjenlåg? I dag bruger vi kun to af dem, for det tredje har ikke længere nogen funktion. Vi har samlet fem helt ubrugelige organer.

Evolutionen har efterladt flere spøjse spor i vores kroppe, som ikke gavner os i dag. I dag har vi ikke brug for lige så mange af kroppens funktioner som vi engang havde.

5 organer mennesket ikke længere har brug for

  1. Mandlige brystvorter – ja hvorfor egentlig? Fordi kvinder har og skal have det. I fosterstadiet udvikler alle mennesker brystvorter, og de er vigtige hos kvinder for at kunne amme børn. Derfor regner man med, at evolutionen simpelthen ikke har valgt dem fra i den mandlige udvikling. De skader jo ikke nogen.
  2. Visdomstænder var meget nyttige, dengang vi åd råt kød, og der ikke lige var tandtråd i nærheden. Dér, kunne der godt ryge en tand eller to engang i mellem. I dag kan børstning og det årlige tandtjek ofte holde tænderne i munden.
  3. Arrector pili er små muskler ved hårsækkene. Når de trækker sig sammen, får vi gåsehud, og hårene rejser sig. Da vores forfædre var en del mere behårede,  fik gåsehud dem til at virke større og mere skræmmende.
  4. Halebenet er evolutionens rester fra dengang, vores tidlige forfædre havde hale, lang tid før de begyndte at ligne mennesker.
  5. Hvis du kigger godt efter i spejlet, kan du se et tredje øjenlåg, som sidder i hjørnet af øjet, ind mod næsen. Det har ingen funktion hos mennesker og pattedyr mere, men firben, kyllinger og hajer blinker stadig med det tredje øjenlåg.

Mere nysgerrig på din fascinerende krop? Gå på opdagelse i vores udstilling Under Huden, hvor du også daglige kan opleve dissektion af organer!

Flere fakta om kroppen