Mærkelige fobier

SKRÆMT FOR LIVET

Når frygten tager over: 6 mærkelige fobier

Vi kender det alle sammen. Vi har alle et eller andet, der kan få vores nakkehår til at rejse sig, selvom det måske ikke er forbundet med reel fare. Vi har samlet seks mærkelige fobier.

Angsten kan have mange ansigter. Du har nok hørt ordene klaustrofobi eller araknofobi før, men der findes mange flere – nogle mere mærkelige end andre. Vi har samlet seks af de mærkeligste fobier.

1. Fobi for ost

Forestil dig, at turen forbi supermarkedets køledisk med Buko, Danbo og Brie i giver dig åndenød, angst og får dig til at græde. Eller at synet af en pizza med smeltet mozzarella instinktivt får dig til at flygte. Sådan er det for mennesker, der lider af turobi, som er frygten for ost.

De kobler ofte frygten sammen med et traumatisk barndomsminde, men også mennesker med laktoseallergi kan lide af fobien.

Det er tit en specifik ost, der udløser fobien, men for nogle mennesker er det alle oste.

2. Skræk for skæg

Folk med pognofobi har det svært i disse tider med masser af hipster-skæg. De lider nemlig af frygten for skæg eller ansigtsbehåring.

Mennesker med svær pognofobi, kan opleve at få angstanfald, når de er i nærheden af mænd med skovhuggerlook.

3. Frygtelige fordybninger

Hvis du er bange for brusehovedet i dit bad, hvis tanken om havkoraller gør dig dårlig, og hvis du bevidst undgår overflader med små huller, så lider du højst sandsynligt at trypofobi, som er angsten for huller.

4. Fobi for mærkelige fobier

Det lyder måske sært, men den er god nok. Hvis det hele bliver lidt for meget og den blotte tanke om at være bange presser sig så meget på, at du er angst for angsten, er du nok ramt af det der hedder phobofobi, også er kendt som ‘frygten for frygt’.

5. Skræk for Stimorol

Vi kan godt blive enige om, at mennesker, der smasker højlydt på et stykke tyggegummi er drønirriterende. Men det er alligevel de færreste af os, som er direkte bange for det.

Chiclefobikere findes i mange afskygninger. Nogle er kun bange for selv at tygge tyggegummi, mens andre ikke kan være i nærheden af tyggegummi på nogen måde.

6. Nyt kan være skræmmende

Som mennesker er vi vanedyr, og mange af os kan relatere til ubehaget ved forandring. Men alligevel er det de fleste af os, som sætter pris på nye og innovative idéer, altså, lige bortset fra dem, der lider af ideofobi. Hvis man lider af ideofobi har man nemlig en grusom frygt for nye idéer.

 

Se videoen her

 

Frisk på nye ideer?

Hvis du er en af dem, som ikke lider af ideofobi, så prøv en tur i Idéværket, hvor du kan træne din hjerne til at finde på nye idéer.

Artiklen blev første gang bragt i august 2015.