Som en del af den nye satsning tilbyder Experimentarium gæsterne at kunne slå tyngdekraften fra. Foto: Experimentarium

Farvel til fakta

Experimentarium åbner for alternative virkelighedsopfattelser

APRILSNAR ;-)
---
Danskerne efterspørger i stigende grad oplevelser, som ikke udfordrer deres personlige verdensbillede og holdninger. Derfor relanceres Experimentarium nu som krænkelsesfri oplevelse.

Historien var en aprilsnar. Her på Experimentarium holder vi os til fakta og vi elsker fascinerende videnskab i al dens mangfoldighed.

—-

En gæsteundersøgelse på Experimentarium viser, at godt totredjedele af de adspurgte forældre, som besøgte Experimentarium med deres børn, var helt eller delvist uenige i den videnskab, som Experimentarium formidler.

Især er det den enøjede brug af fakta og etablerede videnskabelige teorier, som giver anledning til kritik.

“Måske er jorden rund? Måske er den flad? Engang accepterede vi fakta. Men i dag handler det om, hvad vi selv synes er rigtigt. Forældre vil gerne styre den virkelighed, som deres børn vokser op i – og de ved naturligvis bedst, når det gælder deres egne børn. Det tager vi nu konsekvensen af,” forklarer Kim Gladstone Herlev, adm. direktør på Experimentarium.

Dit nye Experimentarium – fakta skal ikke skille os ad

For at blive totalt krænkelsesfri er Experimentarium blevet redesignet i samarbejde med landets førende konspirationsteoretikere, bloggere og meningsdannere.

“Vi kalder det for Dit nye Experimentarium, fordi du netop selv skaber din egen virkelighed. Videnskab er jo i bund og grund teorier, som vi kan være mere eller mindre enige om. Der er faktisk utroligt lidt, som er fakta, når det kommer til stykket – så fakta skal ikke skille os ad,” siger Kim Gladstone Herlev.

Blandt de mange tilpasninger er:

Experimentarium Poul Kattler

– Tiden er løbet fra videnskab og fakta, siger udstillingsudvikler Poul Kattler. I dag er det mere vigtigt, hvad vi selv synes.

Ny typer sæbebobler. Tidligere har Experimentarium kun tilbudt de traditionelle, kugleformede sæbebobler, som naturen skaber automatisk. Nu står den også på helt flade sæbebobler af hensyn til de mange som mener, at jorden er flad som en pandekage, og at kugleformen er opfundet som led i en konspiration for at slavebinde menneskeheden i uvidenhed. Med helt nyudviklede trekantede og firkantede boblejern kan man også lave trekantede og firkantede bobler.

Tyngdekraften har tidligere været bredt accepteret, men i stigende grad møder mange nu tyngdekraften med sund skepsis – man kan jo ikke se tyngdekraften, så hvorfor skal man tro på den? I udstillingen ‘Byggepladsen’, hvor børn og voksne kan undersøge tyngdekraft og friktion i to store kuglebaner, kan man derfor nu frit slå tyngdekraften til og fra og se, hvad der sker.

I den nye Experimentarium app, som lanceres til påskeferien, kan gæsterne på demokratisk vis stemme om, hvad der skal være mest rigtigt – dog uden at nogen skal være forpligtede til at følge flertallets overbevisning.

Det nye virkelighedstilpassede Experimentarium åbner i dag den 1. april 2019.

For yderligere presseinformation

Christian Juul Yssing
Presseansvarlig, Experimentarium
M: 41 39 17 08
E: christiany@experimentarium.dk

Se mere