Mandag den 21. august er der total solformørkelse over en del af USA. Foto: Colourbox.

Mandag den 21. august er der total solformørkelse over en del af USA.

Sort sol

Jagten på den perfekte solformørkelse

Der er total solformørkelse over USA mandag den 21. august. Experimentariums udsendte er i USA og fortæller her om jagten på det HELT rigtige sted at se solformørkelsen.

Hvordan finder vi det rigtige sted at se en total solformørkelse?

En total solformørkelse skal helst være højt oppe på himlen, når vi ser den. Stedet skal være tæt ved centerlinjen for totaliteten/helskyggen. Der skal helst ikke være stor risiko for skyer eller tåge. Og endelig skal det være et rart sted at være, sammen med andre!

Når solformørkelsen viser sig i Oregon mandag morgen, er den lidt kortere herude vestpå, fordi skyggen bevæger sig hurtigere og er mindre i udbredelse end længere inde i USA. Solen står også lavere på himlen. Så det er naturligt at tænke på et sted længere inde i midt-USA, hvor solhøjde og varighed er længere.

Bedst på midten af en total solformørkelse

Det 110 kilometer brede bånd, som totaliteten breder sig over på sin vej fra vest mod øst, giver meget uens vilkår.

For at få længst varighed og en flot, symmetrisk oplevelse er det bedst at være i midten, men hvis man er lidt væk fra midten, betyder ikke så meget. For varigheden er som en halvcirkel, i midten og lidt ud herfra er varigheden næsten den samme. Men ud mod kanten af helskyggen får man meget mindre tid med en total solformørkelse.

Vejr, vegetation og dyreliv er vigtig

I USA’s vestlige del er der nogle store nord-sydgående dalstrøg, der er meget tørre, og som giver gode chancer for klart vejr, ikke mindst om formiddagen, hvor vi skal opleve solformørkelsen.

Mere inde på midten af USA beskytter Rocky Mountains mod skyerne vestfra, samtidig med at eventuelt bygevejr sydfra først kan risikere at dukke op ud på aftenen. Dette er prærien og badlands, og her er også ganske tørt om sommeren.

Selvom der er tørt, kan der godt være vegetation, hvis der kunstvandes eller ved naturlige lavninger og flodbredder. Vegetation er en god ting, for når der er vegetation, er der også fugleliv, og der er også mulighed for at kigge på den partielle solformørkelse gennem bladhanget.

At opleve fuglenes reaktioner på solformørkelse og at se solpletterne på jorden under træerne blive seglformede i stedet for runde – DET er fantastisk! Så hellere vegetation end tør jord.

Må der være bakker eller skal det være fladt?

Udsyn er en god ting. Så kan man nemlig måske se helskyggen ankomme vestfra. Gadelygterne tændes måske automatisk ude omkring i landskabet, når det er lige ved at ske.

I godt selskab med andre mennesker

Når alt det andet er på plads, så er det vigtigt at finde et sted, hvor der er forsamlet andre mennesker for at se solformørkelsen.

Det er en stærk følelsesmæssig oplevelse. Nogle vil skrige, græde, råbe, klappe. Der vil blive delt oplevelser af, hvad man ser og føler. Og når sollyset vender tilbage, vil man kunne være taknemmelig, lettet, begejstret!

Så en solformørkelse skal nydes i godt selskab!

Jeg kan godt røbe, at jeg er på vej til det nordvestlige Nebraska.

I Lyslabyrinten går du på opdagelse i et fascinerende univers af lys, farver og skygger og bliver klogere på videnskaben bag.
Læs om Lyslabyrinten

Mere fra astronomiens verden