grønt er godt

Grønne planter forbedrer din hverdag

Er dit hjem fyldt med planter, eller er du mere til kunstige blomster? Find ud af, hvorfor grønne, levende planter øger din trivsel.

Planter renser luften

Har du hovedpine og tørre øjne? Hvis du ofte oplever disse symptomer, kan det være fordi, at indeklimaet i dit hjem er dårligt. Heldigvis er der en nem og tilmed dekorativ løsning på problemet – anskaf dig nogle planter.

”Planter har en positiv effekt på indeklima, da de optager CO2 og afgiver ilt. Planter øger samtidig luftfugtigheden i et rum. Dette er især vigtigt om vinteren, hvor luftfugtigheden i hjemmet og ofte er alt for lav – og kan resultere i halsproblemer, hoste og tørre øjne” fortæller professor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet, Renate Müller.

Studier viser også, at planter kan mindske risikoen for hovedpine, da de optager skadelige stoffer fra luften, som kommer fra maling, løsningsmidler, tæpper, rengøringsmidler og elektronik.

Et studie fra 2019 skabte man et kemisk fingeraftryk af luften med og uden planter:

”Helt konkret undersøgte vi, om planten Vedbend Hedera helix, kunne optage det skadelige opløsningsmiddel toluen i en lukket beholder, hvor luft forurenet med toluen strømmede igennem. Og resultatet viste, at planten kunne optage betydelige mængder af det skadelige stof”, tilføjer Müller.

Studiet viser, at planter optager adskillige skadelige stoffer i luften – som ellers ville have ført til irritationer eller helbredsproblemer hos mennesker – og dermed forbedre luftkvaliteten.

 

5 grunde til at anskaffe sig flere planter i hjemmet

  • Medvirker til reduktion af tør hals, hoste, træthed og hovedpine.
  • Giver bedre indeklima med højere luftfugtighed og mere ilt.
  • Færre oplever problemer med statisk elektricitet.
  • Flere oplever bedre trivsel.
  • Har en positiv effekt på stressniveau.
De fem ovenstående grunde tager afsæt i af et studie foretaget i 2011: People–plant Relationships in an Office Workplace: Perceived Benefits for the Workplace and Employees, et studie foretaget i 2014: Can ornamental potted plants remove volatile organic compounds from indoor air? Og et studie foretaget i 2019: Removal of volatile gasoline compounds by indoor potted plants studied by pixel-based fingerprinting analysis.

 

Hvor mange planter bør man have?

Bare rolig! Du behøver ikke at bo i en jungle af planter for at skabe et optimalt indeklima.

Der er ikke opsat en regel for, hvor mange planter man bør have stående i forhold til antallet af kvadratmeter i sit hjem, da forskningen er mangelfuld på dette område. Dog kan størrelsen på planten have en betydning:

”Man kan antage, at planter med et større bladareal bidrager til en større reduktion af uønskede stoffer end blade med et mindre bladareal. Derfor kan det være en god idé at anskaffe sig en plante med store blade. Og har man som udgangspunkt bare minimum én plante, som vokser godt, stående ved sin kontorplads, så bidrager den nok til en renere luft”, råder Müller.

Skal planten i soveværelset flyttes?

Måske har du læst eller hørt, at det skulle være usundt at have planter i soveværelset. Men bør du fjerne planten fra vindueskarmen eller sengebordet, inden du går i seng?

”Planter optager ilt og afgiver CO2 om natten. Modsat optager de CO2 og afgiver ilt om dagen. Dette kan måske være årsagen til, at nogle tror, man ikke må sove med planter. Dog kan jeg ikke se, det skulle være et problem for mennesket – medmindre ens soveværelse ligner en jungle”, fortæller Müller.

Du kan altså sagtens bevare planterne på dit soveværelse og sove både trygt og godt.

Oplev Klimatopia – de rejsende fra fremtiden

Er du nysgerrig på bæredygtighed og har brug for flere gode råd til hverdagen? Besøg vores udstilling Klimatopia – de rejsende fra fremtiden, som giver dig gode og konkrete råd til en mere bæredygtig hverdag.

Læs mere om udstillingen Klimatopia – de rejsende fra fremtiden.