Temaruten En verden af vand – trin for trin
På denne temarute dykker du ned i en af de helt store naturkræfter: Vand. 'En verden af vand' tager dig igennem to udstillinger, hvor du undersøger samspillet mellem menneske og vand.
Temaruterne er udvalgte ture på ca. 80 minutter igennem Experimentarium. De er skræddersyet til dig, der ikke har tid til at se ALT, eller dig, der har særlig interesse for nogle af vores emner.
Er du lærer, kan du læse mere om, hvordan I som klasse kan bruge de enkelte udstillinger.
Jorden er blå, hvis man ser den ude fra rummet. Det er den, fordi 70 % af Jordens overflade er dækket af vand.
På temaruten En verden af vand kommer I igennem de to udstillinger Havnen og Stranden. Her undersøger I samspillet mellem menneske og vand – både når vi transporterer varer med skib på verdenshavene, og når vi bader ved stranden.
I kan også vælge at gå til demonstrationen Hør om hjerte/lungeredning, hvor en kystlivredder viser, hvordan man kan redde liv. Tjek dagens program på infoskærmene eller her.
Find temaruten En verden af vand på vores interaktive kort:
Havnen er en udstilling om havets betydning for menneskers levevilkår, samfundsøkonomi og miljø. Der er fokus på skibsfart, verdenshandel, logistik, transport og energi.
Vand er en af de store naturkræfter, man skal kunne tøjle inden for søfart, og der er knyttet en række tekniske bedrifter til.
Turen i Havnen varer cirka 40 minutter, og I kan vælge at fokusere på følgende:
Træk et ton
Her kan du trække et skib, et tog og en bil over vand, på togskinner og på asfaltvej. Havet, floder og kanaler har alle dage været den foretrukne transportvej. Selv da der kom jernbaner og veje, var søfart stadig konkurrencedygtig.
OVERVEJ: Hvilke fordele er der ved at transportere varer på skib i forhold til tid, mængde af varer og transportomkostninger? Er det alle slags varer, der er lige oplagte at transportere over vand?
Skruen skubber skibet
Her kan du se, hvordan skibsskruen skubber vand bagud, så skibet skubbes fremad. Du kan også se, hvordan vand bevæger sig rundt om et skibsskrog.
OVERVEJ: Hvordan virker en skibsskrue, og hvorfor får den skibet til at bevæge sig fremad?
Undersøg, hvordan verdenshandlen foregår i Kuglebanen og i spillet Kampen om de syv have på skibets tag.
Stranden er en udstilling om samspillet mellem mennesket og vandet – både på badeturen, når vi dykker ned under overfladen, og når vi sejler ud i verden.
Turen rundt i udstillingen Stranden varer cirka 40 minutter, og I kan vælge at fokusere på følgende:
Opdrift
En ting kan flyde, hvis den kan fortrænge mere vand, end den vejer i sig selv. Eksperimentér med sammenhængen mellem vægt og volumen.
Overfladespænding
Vandets molekyler binder sig til hinanden. Ved overfladen skaber det en særlig spænding, som er overraskende stærk. Her kan I teste, hvor meget vandet kan bære.
Vandsøjletryk
Når du dykker ned i vandet, ligger vandets vægt ovenpå dig og skaber et tryk. Undersøg, hvordan vandsøjletrykket ændrer sig.
Bølger
Stejle strande giver større og vildere bølger end flade strande. Lav store og små bølger og eksperimentér med, hvordan stranden påvirker bølgerne.
Strøm
Nogle gange bliver havets strømninger til farlige modstandere. Her kan I undersøge, hvordan strømmen løber i et revlehul.
Lyd under vand
Dine ører og din hjerne er indrettet til at fange lyde i luft og ikke i vand. Undersøg, hvad der sker med lydene, når du dykker ned under overfladen.
Hør om hjerte/lungeredning: Slut af med at se en demonstrationen Hør om hjerte/lungeredning. Tjek dagens program på infoskærmene, der hænger rundt omkring i huset.
Gærcellen og Bobleriet: I kan også besøge udstillingerne Gærcellen og Bobleriet, der hver især viser, hvad vi også kan bruge vand til – når det ikke er i havet.
Vi har samlet alle temaruterne på én side, for at give jer det bedste overblik.
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.