Årsberetning 2020
Tænd, sluk, tænd, sluk. 2020 var året, hvor laserharpen måtte slukke og tænde igen - sammen med husets andre udstillinger. Dyk ned i nyheder og nøgletal.
Tænd, sluk, tænd, sluk. 2020 var året, hvor laserharpen måtte slukke og tænde igen - sammen med husets andre udstillinger. Dyk ned i nyheder og nøgletal.
Ved indgangen til 2020 så alt lyst ud. Experimentarium kom fra et år med det hidtil højeste besøgstal i det nye hus, og vi så frem mod et år, hvor den nye strategi 'En bedre fremtid' skulle blomstre. Temaet for 2020 fra årets start til og med de Paralympiske Lege i begyndelsen af september bar titlen LAD LEGENE BEGYNDE, og med Danmarks Idrætsforbund, Team Danmark og Parasport Danmark som partnere var den store plan at sætte fokus på menneskets forunderlige krop.
Lad legene begynde skydes i gang
H.K.H. Kronprins Frederik og den olympiske bueskytte Maja Jager åbnede i fællesskab begivenheden i Experimentariums forhal den 23. januar med to flotte pletskud fra den olympiske bue. Åbningen havde deltagelse af cirka 400 gæster, herunder repræsentanter fra de fonde og virksomheder, der støtter Experimentarium. Grundidéen med LAD LEGENE BEGYNDE var at sidestille de Paralympiske Lege og de Olympiske Lege, således at projektets mange aktiviteter blev målrettet alle børn, unge og voksne. I bestræbelsen på at leve op til det strategiske budskab om ‘en ny oplevelse hver gang’ var årstemaet LAD LEGENE BEGYNDE inddelt i fem faser med hvert sit peak og involverede en lang række af landets idrætsforbund.
Klar, parat, start!
Fra 23. januar inviterede vi de besøgende indenfor i et permanent oplevelsesområde, hvor man kunne prøve forskellige elementer af sportsgrene og fysiske tests. Det olympiske testcenter blev suppleret af en arena, hvor en lang række idrætsforeninger og eksperter skulle gennemføre mere end 100 forskellige events hen over året, og i samarbejde med LEGO® præsenterede vi værkstedet Byg en forandring med fokus på løsninger, der gør sport til noget for alle. Derudover inviterede vi sammen med organisationen Skole OL alle 4.-7. klasser til at deltage i en landsdækkende skolekonkurrence. Prikken over i’et ville blive Den olympiske og paralympiske by, der skulle skabe en folkefest på Experimentariums Tagterrasse under begge begivenheder, og hvor Danmarks Radio ville dække de Olympiske og Paralympiske Lege live fra en helt ny glaspavillon – fra tidlig morgen til sen aften. Men sådan skulle det desværre ikke gå.
Experimentarium slukker og slår dørene op igen
Den 12. marts lukkede Experimentarium ned på grund af den eskalerende coronaepidemi, og den 24. marts fik vi meddelelsen om, at både de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo blev udsat. Hele vores planlægning faldt til jorden med et brag. Lyset gik ud.
8. maj meddelte Statsministeren, at fase 3 i genåbningen af Danmark indledtes 8. juni, og efter tre måneders nedlukning og hjemsendelse af medarbejderne slog vi endelig dørene op igen. Besøgstallet den første åbningsdag var 150 gæster. Til sammenligning havde vi samme dag året før 1527 besøgende. Fra genåbningen den 8. juni og frem til skolernes sommerferie opnåede vi 9.286 gæster, hvilket var ca. 48% under budget. Så skete der noget, der vendte det hele på hovedet.
Sommerpakken vender huset på hovedet
Regeringens sommerpakke med 50% rabat på entrébilletten i skolernes sommerferie ændrede billedet fuldstændigt, og med en daglig kapacitet på ca. 2000 gæster med de gældende restriktioner havde vi udsolgt hver dag i alle skoleferiens seks uger på nær tre dage. I alt besøgte 72.169 gæster Experimentarium i skolernes sommerferie mod 61.059 i 2019 – hvor sommervejret endda opfordrede til indendørsaktiviteter. Resultatet blev opnået på trods af restriktioner som følge af COVID-19 krisen, og ud over sommerpakken med halv pris var vejrgudernes ombytning af årstiderne med efterårsvejr i juni og juli samt ikke mindst danskernes lyst til at ”komme ud” igen stærkt medvirkende årsag til det overraskende resultat.
Da sommerpakken sluttede, faldt besøgstallet igen til et lavt niveau. Dette blev yderligere stærkt forværret, da anden coronabølge skyllede ind over landet og betød endnu en tvangslukning af Experimentarium fra den 11. december. Denne gang blev nedlukningen endnu længere – helt frem til 28. april 2021. Det samlede besøgstal for 2020 endte på 252.901 mod et budgetteret besøgstal på 456.500, og vi modtog således 203.599 færre gæster end forventet.
Mærk magnetismen og gys over et nys
I 2020 var det 200 år siden, H.C. Ørsted opdagede elektromagnetismen. Experimentarium deltog i fejringen med en rejseudstilling, der indtil nedlukningen i marts måned turnerede rundt mellem landets storcentre. H.C. Ørsted året åbnede med pomp og pragt i Industriens Hus den 31. januar, hvor HKH Kronprins Frederik benyttede elektromagnetismens finurligheder til at ramme en klokke og erklære fejringen af det danske geni for åben. Opstillingen var – selvfølgelig – leveret af Experimentarium.
Derudover fik Experimentarium i 2020 fondsstøtte til et corona-tema om virus og smittespredning som en del af den bestående udstilling Under Huden. Corona-temaet skulle efter planen være klar til åbning medio januar 2021. Åbningen blev desværre udsat til umiddelbart efter anden genåbning medio maj.
Lad legene begynde – igen!
Coronaen skulle ikke få os ned med nakken. Vi nægtede at slippe de to begivenheder og de fantastiske muligheder, det kunne give Experimentarium. Vi besluttede derfor allerede under den første nedlukning og udsættelsen af de Olympiske og Paralympiske Lege i Tokyo at forlænge LAD LEGENE BEGYNDE med et år. Danmarks Radio og vores samarbejdspartnere DIF, Team Danmark og Parasport Danmark bakkede op, og det samme gjorde de mange fonde, der havde skabt det økonomiske grundlag for begivenheden – og flere kom til.
Varm op med Vintersport
Som supplement til Det olympiske testcenter og de mange gæstevendte aktiviteter fik Experimentarium fondsstøtte til at renovere en række af de bedste opstillinger fra rejseudstillingen Vintersport, som er en egenproduceret udstilling fra 2013. Vintersport åbnede i starten af november som et bidrag til relanceringen af LAD LEGENE BEGYNDE. Heldigvis er ikke alle de kræfter, der i 2020 var lagt i LAD LEGENE BEGYNDE, spildte, og i 2021 gennemfører vi en fire uger lang festival op til åbningen af de Olympiske Lege den 23. juli. Vi har udvidet aktiviteterne og forøget kapaciteten, så endnu flere besøgende kan deltage, og en lang række forbund har igen meldt deres deltagelse. Under de Olympiske Lege holder Experimentarium åbent fra tidlig morgen til sen aften, og planerne for de Paralympiske Lege er også ved at tage form. Og med DR som en del af folkefesten i sammenlagt mere end fire uger – både med tv og radio – kan vi ikke ønske os bedre eksponering.
Politisk bevågenhed
De to tvangsnedlukninger i 2020 har haft stor betydning for Experimentarium – både økonomisk og på andre fronter. Vi valgte tidligt at hjemsende næsten alle medarbejdere og har modtaget kompensation for deres løn.
Experimentarium har formandskabet for Danmarks 15 videnspædagogiske aktivitetscentre (VPAC), og på vegne af sammenslutningen henvendte vi os den 17. april til ministre, partiformænd, kultur- og uddannelsesordførere med forslag til at hjælpe VPAC’erne. Henvendelsen var medvirkende til, at VPAC’ernes udfordringer 14 dage senere blev drøftet i Folketinget, og næsten samtidig blev VPAC inviteret med i Kulturministerens ”sektorpartnerskab omkring genåbningen” sammen med bl.a. museer, biblioteker og zoologiske anlæg. Hvor VPAC’erne i en årrække har været overset, var vi pludselig på politikernes læber.
Pandemiens økonomiske konsekvenser
På trods af kompensationsordninger var Experimentariums forudsigelser et 2020-resultat med et meget stort underskud. I bestræbelsen på at reducere det økonomiske tab bidrog Experimentariums medarbejdere, ledelse og bestyrelse massivt med blandt andet kollektiv lønnedgang, deltids- og orlovsordninger. Alle investeringer blev sat på hold, og samtlige poster på budgettet blev gennemgået med en tættekam og reduceret, hvor det overhovedet var muligt. Trods et historisk dårligt resultat på -7,2 mio. kr. er vi stolte over, at vi i fællesskab har bidraget til at undgå et langt større underskud for 2020.
Tak
Gennem hele 2020 er det blevet om end endnu tydeligere for Experimentarium, at den støtte, vi får fra fonde og puljer, er livsvigtig. Støtten går ubeskåret videre til vores besøgende i form af naturvidenskabelig og teknologisk formidling og er på den måde en afgørende ressource for Experimentariums mission.
Vi har året igennem oplevet meget stor forståelse for, at planlagte aktiviteter er blevet udskudt og ændret, og vi har modtaget støtte til fremtidige aktiviteter, der skal bidrage til at fastholde og styrke vores budskaber til børn, unge og voksne og gøre dem klogere på verden. Den støtte, vi har modtaget og stadig modtager, betyder en verden til forskel!
23. januar åbner H.K.H. Kronprins Frederik og den olympiske bueskytte Maja Jager årstemaet LAD LEGENE BEGYNDE i Experimentariums forhal med to pletskud fra den olympiske bue.
11. marts melder Experimentarium ud, at huset lukker ned indtil 27/3. Størstedelen af medarbejderne bliver hjemsendt med løn, og Experimentarium kommer med i lønkompensationsordningen.
30. april bliver VPAC’ernes udfordringer drøftet i Folketinget. Experimentarium nævnes fire gange i løbet af 12 minutter.
30. april modtager Experimentarium prisen for den bedste afholdte konference i kategorien Profilering af fagfelt / styrkeposition for afholdelsen af Ecsite Annual Conference 2019.
11. december må Experimentarium igen lukke. Denne gang indtil 28. april 2021. Igen bliver medarbejderne hjemsendt på lønkompensationsordningen.
På Experimentarium kommer du i direkte kropskontakt med videnskaben i 20 interaktive udstillingsuniverser. I 2020 åbnede det helt nye olympiske Testcenter og en gammel kending, Vintersport.
Kom med ind under huden, ned i vandet og helt ud i robotarmen.
Experimentarium tilbyder teambuilding, møder og events for alt mellem 2 til 244 personer. Bliv blæst bagover af kemishows, sæbebobleevents og eksperimenterende gastronomi.
I 2020 hjemtog Experimentarium prisen for den bedste afholdte konference i kategorien Profilering af fagfelt / styrkeposition ved Københavns Kongres og Event Award 2020 afhold af Wonderful Copenhagens.
Prisen blev tildelt for Experimentariums værtsskab i forbindelse med afholdelsen af Ecsite Annual Conference 2019.
Dyk ned i vores tilbud til virksomheder her
Experimentarium er medlem af en række nationale og internationale sammenslutninger.
Ecsite
Ecsite er den europæiske sammenslutning af science centre, science museer og lignende institutioner, hvis mission er at skabe interesse for naturvidenskab og teknologi. Ecsite blev dannet i 1990, og Experimentarium har været med fra begyndelsen. I dag har Ecsite mere end 350 medlemmer. Experimentarium er medlem af bestyrelsen og i programkomitéen hos Ecsite. I 2020 blev Experimentarium valgt til Ecsites Executive Committee som “honorary treasurer”.
ASTC
ASTC er en global organisation, der tilbyder en fælles stemme for science centre, museer og lignende institutioner samt professionel rådgivning og støtte. ASTC samler mere end 600 medlemmer fra over 50 forskellige lande. Experimentarium er fuldgyldigt medlem af ASTC.
ASPAC
ASPAC er det asiatiske science center netværk. ASPAC arbejder for at fremme formidling af naturvidenskab og teknologi i regionen. Experimentarium er associeret medlem af ASPAC.
NSCF
Nordisk Science Center Forbund blev oprettet i 1987 og har som mål at knytte de skandinaviske og baltiske science centre bedre sammen. Herunder arbejder NSCF for styrket samarbejde og idéudveksling centrene imellem. I 2020 blev Experimentarium valgt ind i bestyrelsen.
VPAC
VPAC står for videnspædagogiske aktivitetscentre. Experimentarium er et af de 16 danske centre, som er kendetegnet ved, at børn og voksne får viden om og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Videnspædagogiske aktivitetscentre er med sine formidlingsaktiviteter med til at bygge bro mellem forskning, undervisningssektoren og familien Danmark i bred forstand. De 16 videnspædagogiske aktivitetscentre deler en årlig pulje fra staten. Landets 16 videnspædagogiske aktivitetscentre er organiseret i ”Sammenslutningen af VPAC-centre i Danmark”. Ud over at styrke hinanden fagligt, er det målet at arbejde for politisk velvilje til at fastholde og forhåbentlig udvide tilskudsordningen for videnspædagogiske aktivitetscentre under Undervisningsministeriet. Experimentarium har formandskabet for VPAC.
En glad og lettet bestyrelse og direktør efter to nedlukninger på grund af coronapandemien.
Forrest fra venstre:
Anders Bruun (medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem), Frida Frost (bestyrelsesformand), Thomas Tulstrup (bestyrelsesmedlem) og Jens Wittrup-Willumsen (bestyrelsesmedlem).
Bagest fra venstre:
Kim Gladstone Herlev (administrerende direktør), Peter Kürstein (næstformand) og Sheena Laursen (medarbejdervalgt bestyrelsesmedlem).
Experimentarium er hele Danmarks science center. Siden vi åbnede det nye hus i Hellerup, har vi givet endnu flere børn og voksne mulighed for at lære, lege og vokse med naturvidenskab og teknologi. Tak til alle jer, der har støttet udstillinger, aktiviteter og skabelsen af det nye Experimentarium.
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Har støttet udstillingerne Sansetunnelen, Bobleriet, Hovedbruddet og særudstillingen BODY WORLDS
A.P. Møller - Mærsk Gruppen
Har støttet udstillingen Havnen
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal
Har støttet udstillingen Havnen, særudstillingerne Klimatopia og Pixar
Augustinus Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE og Vintersport
Bevica Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Carlsbergs Mindelegat
Har støttet Tappehalsuret og udstillingen Gærcellen
Danske Banks Fond
Har støttet udstillingen Hovedbruddet
Den Danske Maritime Fond
Har støttet udstillingerne Havnen og Bølgetoppen
Den Danske Forskningsfond
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
D/S NORDEN // D/S Orients Fond
Har støttet udstillingen Havnen
Elsass Fonden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Familien Hede Nielsens Fond
Har støttet udstillingen Hovedbruddet
Hempel Fonden
Har støttet udstillingerne Havnen, Lyslabyrinten og Bølgetoppen
Industriens Arbejdsgivere i Danmark
Har støttet udstillingen Klimatopia
Industriens Fond
Har støttet udstillingerne Idéværket og Opfindelsernes Hus
Jorcks Fond
Har støttet udstillingen Bølgetoppen
Knud Højgaards Fond
Har støttet udstillingen Byggepladsen
Lauritzen Fonden
Har støttet udstillingen Havnen
Louis Petersens Legat
Har støttet udstillingen Bobleriet, særudstillingen BODY WORLDS og årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Lundbeckfonden
Har støttet udstillingerne Under Huden inkl. nyt corona-tema, Lyslabyrinten og særudstillingen BODY WORLDS
Nordea-fonden
Har støttet udstillingen Miniverset
Novo Nordisk Fonden
Har støttet udstillingen PULS Torvet og årsindsatsen Fremtidsmennesket
Ole Kirks Fond
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Olympic Solidarity
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
Otto Mønsteds Fond
Har støttet udstillingen Lyslabyrinten og Bølgetoppen
Region Hovedstaden
Har støttet årsindsatsen LAD LEGENE BEGYNDE
TK Foundation
Har støttet udstillingen Bølgetoppen
TrygFonden
Har støttet udstillingerne Den Interaktive Biograf, Stranden, Tagstranden og Bliv Set i Trafikken
TORM Fonden
Har støttet udstillingen Havnen
Tuborgfondet
Har støttet Tappehalsuret og udstillingen Gærcellen
William Demant Fonden
Har støttet årsindsatsen Bæredygtighed
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal
Augustinus Fonden D/S NORDEN // D/S Orients Fond
Industriens Arbejdsgivere i København
Knud Højgaards Fond
Louis Petersens Legat
Novo Nordisk Fonden
Ole Kirk’s Fond
TORM Fonden
TrygFonden
VILLUM FONDEN
Augustinus Fonden
DI
Gentofte Kommune
Industriens Arbejdsgivere i København
Oticon Fonden
Thomas B. Thriges Fond
VILLUM FONDEN
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.