Grafik: NASA

Blod måne

Sådan oplever du måneformørkelsen

21. januar kan du opleve et af naturens mest fantastiske og sælsomme syn: En total måneformørkelse.

De kolde, klare januarnætter giver ofte flotte stjernehimler. I år kan du fx være heldig at opleve Venus og Jupiter i ganske tæt pardans, når de den 22. januar står med kun 2 graders afstand på himlen.

Men årest mest spektakulære astronomiske fænomen forekommer dagen før, den 21. januar, når Jorden, Månen og Solen står på linje og skaber en total måneformørkelse. Fænomenet kaldes også blodmåne, fordi fuldmånen for en tid bliver farvet rød.

Hele måneformørkelsen varer lidt over tre timer, og vil du opleve det hele, skal du tidligt op: Den starter klokken 04:33 og slutter klokken 07:50. Vil du blot opleve totaliteten sker det mellem 05:41 og 06:43.

Hvordan opstår en total måneformørkelse?

En total måneformørkelse opstår, når Solen, Jorden og Månen står på linje, så Jorden kaster sin skygge på Månen.

Total måneformørkelse opstår, når Månen befinder sig i helskyggen – Umbraen – af Jorden. (Grafik: science@nasa)

Fænomenet er ikke så sjældent endda, for to gange om året passerer Månen ved fuldmåne (og ved nymåne) netop Jordens kerneskygge – og så opstår der formørkelser, som dog ikke altid er totale.

Blodrød måne

En total måneformørkelse er et fantastisk syn, fordi Månen ikke bare forsvinder i skyggen fra Jorden, men opleves dybt rød. Den kaldes derfor også en blodmåne.

Det røde skær skyldes, at Solens stråler filtreres og afbøjes af Jordens atmosfære, og det er kun det røde lys, der passerer og rammer Månen.

Sådan oplever du blodmånen

Er forholdene gode, kan du glæde dig til et fantastisk syn:

  • Hold øje med vejrudsigten. Hvis du vil opleve måneformørkelse kræver det, at det er skyfrit.
  • Stå det rigtige sted. Måneformørkelsen finder sted cirka 20 grader over den vestlige horisont. Stil dig derfor et sted, hvor du har god udsigt mod himlen i vestlig retning. En strand, en mark eller et højt sted er det bedste.
  • Vær klar lidt efter klokken 4:30. Hvis du vil opleve hele formørkelsen, skal du tidligt op. Det starter 04:33 og varer over 3 timer i alt.
  • Oplev blodrødt højdepunkt. Vil du vil opleve blodmånen, som altså er en fuldmåne i kobberrød farve, er det i perioden fra klokken 05.41 til 06.43, hvor totaliteten indtræffer.
  • Husk varmt tøj. Du kommer til at sidde eller stå stille noget tid, og det kan være koldt en januarnat.
  • Slap af og nyd synet. I modsætning til en solformørkelse behøver du ikke beskytte hverken øjne eller kameralinse med mørke briller og den slags.
  • Tag en kikkert med. Selvom Månen selvfølgelig kan ses med det blotte øje, er det betagende syn at zoome ind på den – fx med en almindelig fuglekikkert.
  • Tag fotos. De bedste resultater får du med en god telelinse, et kamera på lang lukkertid og et kamerastativ, men mindre kan gøre det: Et almindeligt kamera eller en mobiltelefon betjent med en rolig hånd kan give fine resultater.

God fornøjelse!

Kom og leg med lyset

Blodmånens røde farve skyldes at Jordens atmosfære afbøjer og filtrerer lyset, så kun de røde bølgelængder lyser månen op.

På Experimentarium har du rig mulighed for at lege med lys, skygge og farver og blive klogere på videnskaben bag. Det foregår i Lyslabyrinten, som du kan læse om og se video fra her.

Kilder: 

 

Se mere