Sådan oplever du måneformørkelsen
21. januar kan du opleve et af naturens mest fantastiske og sælsomme syn: En total måneformørkelse.
Grafik: NASA
De kolde, klare januarnætter giver ofte flotte stjernehimler. I år kan du fx være heldig at opleve Venus og Jupiter i ganske tæt pardans, når de den 22. januar står med kun 2 graders afstand på himlen.
Men årest mest spektakulære astronomiske fænomen forekommer dagen før, den 21. januar, når Jorden, Månen og Solen står på linje og skaber en total måneformørkelse. Fænomenet kaldes også blodmåne, fordi fuldmånen for en tid bliver farvet rød.
Hele måneformørkelsen varer lidt over tre timer, og vil du opleve det hele, skal du tidligt op: Den starter klokken 04:33 og slutter klokken 07:50. Vil du blot opleve totaliteten sker det mellem 05:41 og 06:43.
En total måneformørkelse opstår, når Solen, Jorden og Månen står på linje, så Jorden kaster sin skygge på Månen.
Total måneformørkelse opstår, når Månen befinder sig i helskyggen – Umbraen – af Jorden. (Grafik: science@nasa)
Fænomenet er ikke så sjældent endda, for to gange om året passerer Månen ved fuldmåne (og ved nymåne) netop Jordens kerneskygge – og så opstår der formørkelser, som dog ikke altid er totale.
En total måneformørkelse er et fantastisk syn, fordi Månen ikke bare forsvinder i skyggen fra Jorden, men opleves dybt rød. Den kaldes derfor også en blodmåne.
Det røde skær skyldes, at Solens stråler filtreres og afbøjes af Jordens atmosfære, og det er kun det røde lys, der passerer og rammer Månen.
Er forholdene gode, kan du glæde dig til et fantastisk syn:
God fornøjelse!
Blodmånens røde farve skyldes at Jordens atmosfære afbøjer og filtrerer lyset, så kun de røde bølgelængder lyser månen op.
På Experimentarium har du rig mulighed for at lege med lys, skygge og farver og blive klogere på videnskaben bag. Det foregår i Lyslabyrinten, som du kan læse om og se video fra her.
Kilder:
Skrevet af Anders Bruun 9. januar 2018
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.