Stjerneskud

Fjerne stjerne

Stjerneskud slår gnister på himlen

Et stjerneskud er et af himlens helt smukke fænomener. Men hvad er et stjerneskud egentlig? Og hvornår er der størst chance for at opleve det?

Når du ser et stjerneskud

Stjerneskud er partikler og støvkort, der rammer Jordens atmosfære. Ved mødet med atmosfæren begynder de at brænde og energi frigives som lys, der viser sig som streger henover himlen.

Det regner med stjerneskud

I perioder kan man være heldig at opleve mange stjerneskud på samme aften. Det sker, når der er særlig mange objekter eller partikler, der rammer Jordens atmosfære, fx ved meteorstorme.

I takt med årets rytme og himmellegemernes rotation omkring Solen, er meteorstorme noget, der forekommer regelmæssigt år efter år, og man kan forudsige ret præcist hvornår aktiviteten er størst og dermed, hvornår der er flest stjerneskud.

Så hvis det er sandt, at hvert stjerneskud kan opfylde ét af dine ønsker, er der altså særlige perioder, hvor du skal ud og kigge stjerner:

Lyriderne

Periode: 14. april – 30. april

Lyriderne er en årligt tilbagevendende meteorregn, der kan opleves i perioden 14. april til 30. april. Når Lyriderne er på deres højeste, kan du være heldig at spotte op til 20 stjerneskud i timen.

Delta-Aquariderne

Periode: 12. juli – 23. august

Delta-Aquariderne kan opleves i lunt vejr på den nordlige halvkugle. Meteorsværmen rammer nattehimmelen meget lavt i sydlig retning og det kræver derfor frit udsyn til helt klar himmel at kunne se stjerneskuddene. De er desuden ret lyssvage, så det skal desuden være meget mørkt før du ser dem.

Til gengæld er der næsten garanti for stjerneskud klare nætter omkring klokken 03.

Perseiderne

Periode: 17. juli – 26. august

Årets mest populære stjerneskudsparade skyldes meteorsværmen Perseiderne, som  rammer Jordens atmosfære, mens vi har de luneste nattetimer i Danmark. Perseiderne er samtidig en af årets mest aktive meteorsværme og giver 80 til 200 stjerneskud i timen i de bedste år.

Orioniderne

Periode: 2. oktober – 7. november

Orioniderne er blandt årets flotteste stjerneskudssværme, og meteorsværmen giver stjerneskud med lange haler og lang levetid.

Det særlige ved Orioniderne er, at de har en imponerende indgangshastighed på hele 67 km/s i mødet med atmosfæren.

Orioniderne er den meteorsværm, der giver de stjerneskud, der er lettest at opleve.

Tauriderne

Periode: 6. november – 30. november.

Tauridernes stjerneskud er kendetegnet ved at være meget klare og lysstærke, med lang levetid og lange haler på stjerneskuddene.

Det er også den meteorsværm, der indeholder de største meteorer.

Leoniderne

Periode: 6. november – 30. november

Denne meteorsværm giver det største og mest spektakulære lysshow. I sjældne tilfælde har man kunne opleve op mod 50.000 stjerneskud i timen, men så voldsomt et bombardement forventes først at kunne opleves igen i 2099.

Det typiske antal stjerneskud fra Leoniderne er mellem 12 og 20 stjerneskud i timen.

Geminiderne

Periode: 4. december – 17. december

Geminiderne er en af de meteorsværme der giver flest stjerneskud i timen.

Stjerneskuddene lyser ofte kraftigt, men har mindre haler og lyser i kortere tid. Det skyldes at meteorerne er små, og kommer ind i Jordens atmosfære med en relativ lav hastighed.

Ursiderne

Periode: 17. december – 26. december

Ursiderne er en lidt overset meteorsværm, måske fordi stjerneskuddene fra den viser sig ved juletid, de optræder i de tidlige morgentimer, de er ikke så lysstærke, og giver kun omkring 10 stjerneskud i timen.

Se lyset på Experimentarium

Vil du gerne vide mere om lys og dets fascinerende natur? Så besøg Lyslabyrinten på Experimentarium, hvor du leger med lys, skygge og farver, spiller på laserharpen og mixer farver i Lyssøjlerne.

Mere om rummet