Nordlys

Når himlen gløder

Sådan oplever du nordlys

Normalt skal man højt mod nord for at opleve nordlys. Når efterårshimlen mørkner, kan du godt være heldig at se det i Danmark, og for tiden er chancen der.

Nordlys er et af de smukkeste fænomener, man kan opleve.

I den nordiske mytologi forklarede man det smukke lys med at det var et hegn, guderne byggede for at holde jætterne ude. Men hvordan opstår nordlys egentlig?

Hvordan opstår Nordlys?

Nordlys opstår, når elektrisk ladede partikler fra Solen rammer Jordens magnetfelt. 

Partiklerne kommer fra solen, hvor ikke mindre end 1 milliard ton glødende gasser kastes  ud af Solens magnetfelt i voldsomme soludbrud.

Partiklerne rejser gennem universet med 8 millioner kilometer i timen, og når partiklerne rammer Jordens nord- og sydpol overføres deres elektriske ladninger , og energitilførslen får luftens molekyler til at udsende stråling i form af lys – nordlys. Det sker i en højde af ca. 90 – 500 km over jordens overflade.

Soludbrud kan være mere eller mindre voldsomme, og det er kun, når de er særlig kraftfulde, at partiklerne når Jordens atmosfære.

Sådan kan du se nordlys

Jo længere mod nord, du kommer, desto flottere og klarere nordlys kan du opleve. Norge er fx et godt sted. Men også i Danmark kan det lade sig gøre at opleve nordlys.

Hvis du vil opleve nordlys, skal du derfor for det første sikre dig, at der er kraftige soludbrud igang eller lige oppe over. Det kan du fx følge med i på Spaceweather.

Dernæst kræver det, at vejret er rimelig klart og mørkt. Det kan fx være svært at se nordlys i byerne, hvor lysforureningen kan være generende.

Kan du fotografere nordlys?

Hvis du skal ud at opleve nordlys og vil fotografere det smukke fænomen, er her et par tips:

Det skal du bruge

  • Et kamera: Helst et kamera med udskifteligt objektiv selvom ethvert kamera kan bruges. Generelt gælder det om at have et kamera med så god billedsensor som muligt, så dine relativt mørke nordlys-billeder kan blive så klare som muligt uden for meget billedstøj.
  • Kamera-objektiv: Har du mulighed for det,  så vælg et vidvinkelobjektiv. Helst med en brændvidde på 1024 mm, og en maksimum blændeværdi på f/2.8. Desuden skal det være muligt at justere manuelt på objektivet.
  • Ekstra batterier: Ekstra batterier en er god idé. Det kølige vejr dræner batterierne hurtigere.
  • Et robust stativ: Hvis du vil undgå, at billedet bliver sløret, fordi du måske ryster lidt på hånden, er et stativ afgjort en løsning. Skulle dit stativ være lidt ustabilt, kan du prøve at hænge noget tung på, for at tynge det mod jorden.
  • Fjernbetjening: En ekstern udløser til kameraet, enten fjernbetjent eller med kabel, , vil gøre at du slipper for unødige vibrationer. Alternativ er at bruge kameraets selvudløser, men det er lidt bøvlet.

Se lyset på Experimentarium

Kunne du tænke dig at vide mere om lys? Experimentariums udstilling Lyslabyrinten er fyldt med fascinerende lysfænomener med forbløffende videnskabelige forklaringer. Leg fx med farver, lys og skygge og spil et nummer på vores laserharpe. 

Kilder

Videnskab.dk

Visit Norway

Se mere