Experimentarium revolutionerer naturlovene med kunstig intelligens

APRILSNAR! - Nej, vi har ikke hverken omskrevet tyngdelov eller vores gode sæbebobleopskrift ud med AI. Begge dele fungerer glimrende som de er. Men det er sandt, at vi tilbyder sorte hotdogs i spisestedet SMASK!

---

Experimentarium tager nu for alvor livtag med kunstig intelligens og optimerer både sæbebobleopskrift og restaurantens spisekort ved hjælp af computeralgoritmer. Også naturlovene får en opgradering, så tyngdekraften bliver mere praktisk anvendelig.

Kunstig intelligens, også kaldet artificial intelligence, eller blot AI, oplever for tiden et sandt gennembrud og bruges i stigende grad til chatbots, ansigtsgenkendelse eller algoritmer til billedanalyser og tekstforståelse.

På Experimentarium har man længe forsøgt sig med kunstig intelligens, og i udstillingshuset på Tuborg Havnevej styres ting som luftfugtighed, lys og temperatur i dag delvist af computere, der trækker på maskinlæring og data fra sensorer rundt om i huset.

Kunstig intelligens giver bedre oplevelser for gæsterne

Nu går Experimentarium skridtet videre og indfører AI på en stribe nye områder, som Experimentariums gæster vil få glæde af.

– På Experimentarium leder vi hele tiden efter nye måder til at anvende og formidle ny teknologi, siger Kim Gladstone Herlev, adm. direktør på Experimentarium. Kunstig intelligens er et område, der eksploderer i disse år, og vi ser det som vores opgave at klæde vores gæster på til både at forstå udviklingen og komme helt tæt på nogle af teknologiens praktiske anvendelsesmuligheder, fortæller han.

Optimerede sæbebobler og sorte hotdogs

Som et af de nye tiltag er Experimentariums hæderkronede sæbebobleopskrift blevet optimeret ved hjælp af kunstig intelligens, så husets udstillingspiloter nu kan blæse endnu flottere sæbebobler, som ikke blot er runde, men også firkantede. På sigt er det planen at indføre AI-sæbebobler i endnu mere avancerede former og farver, der desuden er stærkere, så de vil kunne løfte ting – på sigt måske endda børn.

Et andet AI-optimeret område er Experimentariums restaurant SMASK, hvor kunstig intelligens har optimeret spisekortet, der nu er udvidet med finurlige lækkerier som grøn softice og sorte hotdogs.

Husets rengøringsrobotter er også blevet opgraderet med AI, så de kan yde den vitale gæsteservice. Dermed kan de venlige robotter fx guide børn og voksne til toiletter, butikken eller picnic-området.

Optimeret tyngdekraft

Den mest omfattende AI-optimering på Experimentarium påvirker dog selve naturlovene. Ved hjælp af chatbotten Chat GPT er det nemlig lykkedes at skrive tyngdeloven helt om, så den virker omvendt.

Den nye tyngdekraftsalgoritme er blevet bygget ind i en særlig knap, der gør det muligt for udstillingspiloterne at slå negativ tyngdekraft til, så kuglerne i de store interaktive kuglebaner fx ruller opad og vandet i Stranden-udstillingen strømmer modsat.

Udover spektakulære og forbløffende demonstrationer, er negativ tyngdekraft også en aflastende hjælp for servicepersonalet på Experimentarium, der nu – med et tryk på en knap – kan samle papir og skidt op uden at skulle bøje sig.

– AI optimeringerne har flere formål, fortæller Kim Gladstone Herlev. De løser dels nogle praktiske problemer for os, og dels giver de nye, kreative muligheder. Men samtidig giver de os mulighed for at demonstrere og fortælle om en teknologi, der er godt på vej til at ændre vores samfund, så vores gæster får en bedre forståelse af den.

Se video: Kunstig intelligens optimerer Experimentarium

Se mere