myter om fugle

4 myter om vores bevingede venner som du nok har hørt om

Pip Piip Piiip

4 myter om fugle: Er det sandt eller falskt?

Kan ris virkelig få en fugl til at eksplodere? Det er én af de fire ældgamle myter, som vi har fundet frem fra gemmerne for at klargøre, hvad der er sandt, og hvad der er falskt.

Det er bedre at have en fugl i hånden end ti på taget, siger det gode gamle ordsprog. Her er fire myter om fugle, som er helt hen i vejret. Bogstavelig talt.

1: Du må aldrig røre en fugleunge.

Fugle har en meget begrænset lugtesans, så de er ligeglade med, om du har rørt ved deres unger. Til gengæld er det en dårlig idé at forstyrre en fuglerede med unger eller æg, da ungerne eller deres forældre godt kan finde på at forlade deres rede, hvis de føler sig truede.

2: De synger, fordi de er glade.

Da fuglene ikke har Tinder, bruger hannerne i stedet deres sang til at tiltrække hunnerne. Samtidig fungerer sangen som en advarsel til andre hanner om at holde sig på afstand.

3: Alle fugle er monogame

Det er en romantisk tanke, at der findes fugle, som kun har én livslang partner. Men de fleste fugles tolkning af monogami er ret liberal. Mange er social-monogame, hvilket vil sige, at de udvælger sig en mage til at hjælpe med opfostring af deres unger. Samtidig parrer de sig gerne med andre fugle, og det er ikke altid sikkert, at ungerne i reden faktisk er begge forældres. Ofte er disse ”ægteskaber” forholdsvist kortvarige, og varer kun til, at ungerne er flyvefærdige.

4: Fugle eksploderer, hvis de får ris.

Er det ok at kaste med ris til bryllupper? En af de mest vedholdende myter er, at fugle der spiser nedfaldne ris kan dø, fordi deres maver svulmer op. Men det er ikke sandt! Rå ris svulmer ikke mere op i fuglemaver end fuglefrø. 

 

Elsker du at flyve højt ligesom fuglene? Lær hvordan du laver de sejeste papirfly

Se mere