5 fascinerende fakta om sex

Colourbox

Gåde fulde sex

5 historiske opdagelser om sex

Sex var tidligere et mysterium, og vores viden om kønslivet begrænset. I løbet af de sidste 350 år er flere og flere gåder blevet løst - men først i 1998 fandt man sammenhængen mellem sex og kærlighed.

Sex var tidligere et mysterie og noget hemmelighedskræmmeri. Sådan er det ikke i dag, hvor sex er blevet afmystificeret, de unge får seksualundervisning i skolen, og på nettet kan vi få svar på stort set alle spørgsmål om det intime liv.

Vi har samlet 5 fascinerende opdagelser om sex:

1. Sædcellen blev opdaget i 1677

Anton Von Leeuwenhoek kiggede på sin egen sæd i et mikroskop og opdagede ”et hav af små dyr”. Dengang troede man, at hver sædcelle indeholdt et lille menneske, som kunne udvikle sig til en baby.

2. Ægget blev fundet 102 år efter sædcellen

Man havde længe spekuleret over, om kvinder havde æg ligesom fugle. I 1779 lykkedes det at finde æg i gravide hunde. Indtil da troede man, at undfangelsen afhang af, hvor i livmoderen sæden endte.

3. Befrugtning med sæd af et æg blev først opdaget i 1872

Sammenhængen mellem sæd og æg blev først opdaget i 1872. Studier med gennemsigtige søpindsvin afslørede, hvordan sædcellen smelter sammen med ægget. Før det, troede man blandt andet, at vibrationerne fra de mange sædceller fik ægget til at udvikle sig.

4. Ægløsning blev opdaget i 1920’erne

Samtidig med at man opdagede hormonerne østrogen og progesteron i rotter. Dermed fik man en forståelse for de udsving, der sker i kvindens krop og psyke i den månedlige cyklus. Præmenstruelle kvinder blev tidligere opfattet som psykisk ustabile.

5. Sammenhængen mellem sex og kærlighed fandt man først i 1998

Et studie af prærieulve viste, at hjernen producerer kærlighedshormonet Oxytocin i monogame arter. Derfor foretrækker vi mennesker typisk også, at have en enkelt sexpartner frem for et engangsknald.

Kom helt under huden

Hvis du er nysgerrig efter, at vide mere om vores fascinerende krop, skal du besøge Experimentarium og gå på opdagelse i udstillingen Under Huden.

Artiklen blev bragt første gang i januar 2014. 

Flere fascinerende historier om mennesket