Farv en blomst

Med frugtfarve og lidt hjælp fra naturens kræfter kan du give en blomst flotte farver. Se her, hvordan du kan forvandle en hvid rose til en blå rose.

I dette forsøg kan du meget nemt lave farvestrålende roser ved at udnytte rosernes pumpesystem! Se hvordan:

Hvad

Til forsøget skal du bruge…

  • Hvid blomst, f.eks. en rose
  • Vand
  • ½ flaske blå frugtfarve
  • Vase

Hvordan

  1. Hæld vand i vasen og tilsæt frugtfarve. Det er bedst at bruge blå frugtfarve, fordi det er den farve, der tydeligst træder frem i blomsten, men andre farver kan også bruges.
  2. Når blomsten har stået i det farvede vand i et par timer, vil du allerede se, hvordan farven er trukket op i de hvide kronblade på blomsten.
  3. Jo længere tid du lader blomsten stå, desto mere farve vil den trække op. Hvis du ser godt efter, kan du også se den blå farve i både den grønne stilk og på de grønne blade. Du har nu forvandlet en hvid rose til en blå rose.
  4. Du kan selv eksperimentere videre. For eksempel kan du tage en ny blomst og skære en del af stilken i to. Så kan de to ‘stilk-dele’ stå i hvert sit glas med vand i forskellig farve. Det gør blomsten tofarvet.

Billede: Jesper Rais

Hvorfor

Vandet trækkes op i stilken på trods af tyngdekraften, som ellers trækker alting nedad mod Jordens centrum. Men planter suger vand modsat tyngdekraften ved hjælp af ultratynde rør inde i planten.

Vandet vil selv “kravle” opad, hvis røret er smalt nok. Det kaldes kapillærkræfterne. Det sker, fordi vandmolekylerne på grund af overfladespændingen altid gerne vil holde fast i hinanden. Samtidig trækker molekylerne i plantens rør i vandet, og resultatet er, at vandet kravler opad.

Det er det samme, der sker, når du dypper spidsen af et stykke køkkenrulle, og vandet kravler opad i papiret – også her er det kapillærkræfterne, der er på spil.

Kapillærkræfterne er så effektive, at selv meget høje træer kan suge vand helt op i trætoppen.

Se vores pilot Oskar udføre forsøget:

Flere eksperimenter

Udstillingen Under Huden tager dig med på en opdagelsesrejse i kroppen. Hør lydene af din krop, få et 3D-kig ind i en hjerne, bekæmp en ond virus i immun-spillet og se din egen krop gennem et varmekamera.
Om udstillingen