Søheste

Hvis denne søhest er en han, er den måske på udkig efter en hun, der kan gøre den gravid. Foto: Wikimedia Commons/Florin Dumitrescu

Søhestens vigtige beslutning

Gravide søheste-hanner kan fortryde

Søheste-hanner kan blive gravide, men de må nøje overveje, om de har kræfter til at gennemføre graviditeten.

En vild aften i byen ender nogle gange i en uplanlagt familieforøgelse. Selvom mange mænd efterhånden tager barsel, er det stadigvæk sværest for den kvindelige part at løbe fra resultatet.

Men hos mange arter af søheste er det hovedsageligt hannen, der kommer til at fortryde sine eskapader.

Når søheste parrer sig, lægger hunnen nemlig sine æg over i en lomme på hannens mave. Igennem denne lomme forsyner søhestehannen ungerne med næring, og på den måde svarer forløbet helt til en graviditet. I de næste par uger er hannen fuldt optaget af at udruge små søheste.

Men den lykkelige begivenhed kan godt blive forstyrret af nogle overvejelser, der ikke virker særlig moderlige. Det kræver meget energi for hannen at gennemføre en graviditet, så han må være omhyggelig med at udvælge sin partner.

Søheste-hanner foretrækker de store hunner

Hannerne foretrækker normalt de største hunner, som kan lægge mange store æg. Og heldigvis kan de mest populære hunner godt gøre flere hanner gravide. Men hannerne kan alligevel ikke altid få den, de drømmer om, for der er færre søheste-hunner, end der er hanner.

Nu har forskere fundet ud af, at søheste-hanner, som er kommet i omstændigheder og som bagefter har fortrudt affæren, har en nødstop-funktion.

Hvis hannen beslutter, at graviditeten var en fejltagelse, kan han skære ned på den næring, som ungerne får igennem hans lomme. Hvis han gør det, er der færre unger, der overlever.

Nybagte søheste-fædre kan fortryde

Helt præcist er det en funktion, søhestehannen kan finde på at bruge, hvis hunnen har givet ham for få og for små æg. Eller hvis han lige er blevet far til et stort kuld unger, som har taget alle hans kræfter.

På denne måde bruger hannen mindre energi på sin graviditet og kan hurtigere være på banen igen.

Så søheste-hannerne kan altså tillade sig at tage fejl en gang imellem. Og det er jo rart nok, når man ellers skal klare barselsperioden alene.

Se mere