KUG LE SKØR

Bliv kugleskør med friktion

Byg jeres egen seje kuglebane af køkkenruller og undersøg, hvor hurtigt forskellige kugler triller gennem banen. Med dette forsøg bliver I klogere på friktion, som er den kraft, der opstår mellem to genstande, der berører hinanden.

I skal bruge:

  • Seks papruller
  • Gaffatape
  • To ens kugler, for eksempel glaskugler
  • Lim
  • Sukker eller groft salt
  • Et stopur

 

Sådan gør I:

 

1: Vend den ene kugle i lim og dernæst i salt eller sukker, så den får en ru overflade. Den må ikke klistre. Læg den til tørre.

 

2: Byg nu kuglebanen. Tape paprullerne fast på en væg eller karton. I kan også stable dem op i sofaen. Her er plads til at være kreativ!

 

3: Send den glatte og den ru kugle gennem kuglebanen. Gentag forsøget tre gange med hver kugle. Tag tid hver gang og notér tiderne i skemaet.

4: Beregn gennemsnittet for begge kugler.

Hvorfor løber den ene kugle langsommere?

Alt efter kuglens og underlagets overflade har kuglen lettere eller sværere ved at få „fat“ i underlaget. Modstanden mellem kuglen og underlaget kaldes friktion. Friktion er en kraft, der opstår mellem to genstande, der berører hinanden.

Man kender det fra sine fødder: kondisko har høj friktion med gulvet, mens man let glider i et par laksko. Jo mere ru en kugle er, jo mere hæmmer friktionskraften bevægelsen. Så bevæger kuglen sig langsommere.

Vil I have flere idéer til sjove aktiviteter og hjemmeforsøg, I kan lave derhjemme?

Download vores gratis opgavehæfte “Tag Experimentarium med hjem” lige her.

Kugleskør med kuglebaner?

Besøg os og prøv den kæmpestore kuglebane i Havnen.

Se mere