snurr ige hjul og gyroer

Din fidget spinner har gyro-effekt

Har du prøvet at dreje din fidget spinner, mens den snurrer? Så har du også mærket gyro-effekten. Læs mere og se videoen med en helt særlig fidget spinner.

Kender du den forbavsende gyro-effekt fra din fidget spinner? På Experimentarium kan du opleve gyro-effekten i stor skala i udstillingen Cirkus Fysikus.

Gyro-effekten er, når noget, der snurrer rundt, gør modstand mod at blive drejet i en anden retning. Du mærker det i fingrene, når du snurrer med din spinner. Pludselig gør spinneren modstand mod at blive drejet. Den vil helst bare pege lige ud.

Sådan opfører alt sig, der snurrer ligesom din spinner. Både jordkloder og cykelhjul. Prøv for eksempel at løfte forgaflen på din cykel og snurre hjulet hurtigt rundt. Der skal rigtig meget fart på hjulet. Men så vil du også opdage, at du nu skal bruge kræfter for at dreje styret, fordi hjulet helst vil blive ved med at pege i samme retning.

Gyro-effekten bruges til at styre med i rummet

Effekten kan også bruges til at dreje noget med. For eksempel satellitter i rummet. De har gyroer ombord, der konstant snurrer med høj hastighed. Og hvis teknikerne vil pege satellitten i en ny retning, så lader de en lille elmotor dreje gyroen – gyroen drejer sig bare ikke. For den vil jo helst ikke pege i en anden retning. I stedet drejer hele satellitten rundt om gyroen – og så kommer den til at pege i en anden retning i rummet.

Kom og oplev gyroeffekten på Experimentarium. Her kan du i udstillingen Cirkus Fysikus stå på en drejeskive og lade snurrende hjul ændre din retning – og her kan du købe din spinner i vores butik eller webshop.

Se mere