Knus ægget med din hånd

Klem et æg

Påske-ægsperiment: Kan du knuse ægget?

Knus et frisk æg i hånden. Det lyder nemt - men faktisk kan ægget klare et enormt tryk. Se videoen og prøv selv derhjemme.

 

Påsken er højtid for skæg med æg, og her er et nemt eksperiment, du selv kan lave med æg.

Et hønseæg er på den ene side enormt skrøbeligt, og på den anden side overraskende stærkt.

Det er praktisk, for dermed kan ægget både klare tumult og kaos i hønsegården og tillade, at en lille kylling kan hakke sig gennem skallen og ud i livet.

De egenskaber kan du teste med dette ‘ægsperiment’.

Sådan gør du

  • Placer et æg i din håndflade
  • Luk hånden sammen, så fingrene omslutter ægget
  • Klem til – og sørg for at lægge nogenlunde samme pres over hele overfladen af ægget. Ægget brister ikke – næsten ligegyldigt, hvor hårdt du presser.

Er du lidt betænkelig ved tanken om at få æggesnask ud over dig, kan du putte ægget i en frostpose, inden du klemmer.

  • Prøv nu at holde ægget mellem din tommelfinger og pegefinger og presse i toppen og bunden af ægget. Hvad sker der nu?
  • Og prøv så at presse på den ene side af ægget bare – hvad sker der nu?
  • Og til slut: Prøv at tage en ring på og klem om (et nyt) æg. Hvad sker der så?

Derfor er ægget så stærkt

Det er æggets unikke form, der giver det en enorm styrke trods skallens skrøbelighed.

Æggets form kan sammenlignes med en 3-dimensionel bue. Det er en af de stærkeste arkitektoniske former, som man blandt andet har bygget katedraler og store gotiske vinduespartier med.

Ægget er stærkest på toppen og i bunden – svarende til buens højeste punkt. Det er derfor, det ikke brister, når du trykker her.

Æggets buede form fordeler trykket ud over hele overfladen, når du presser jævnt.

Men æg er ikke gode til at modstå direkte pres på enkelte punkter, hvilket forklarer, at du kan knuse et æg på kanten af skålen, eller at det brister, når en hård fingerring trykkes ind mod det.

Flere eksperimenter