Hack din søvn

I seng med mobilen

Er mobilen det sidste du tjekker inden du falder i søvn, og det første du ser, når du vågner om morgenen? Så bør du læse med her.

Du kender det sikkert

Du ligger i sengen og skal lige opdateres på dagens nyheder, mails og sociale medier, inden du skal sove. Men pludselig kan du ikke falde i søvn… Det er der en helt logisk og videnskabelig forklaring på.

Hvad er blåt lys og hvordan påvirker det din hjerne?

Lyset, der kommer fra skærmen på din mobil kaldes ”blåt lys”. Lyset fra mobilen består af flere farvetoner hvor én af dem er det blå lys. Denne farve tolker din hjerne som dagslys og sender derfor et signal til hjernen om, at du skal holde dig vågen. Når det bliver mørkt, producerer vi mere af søvnhormonet melatonin, som gør, at vi bliver mere søvnige, og vores hjerne vil automatisk gå på ”natmode”. Men tænder du mobilen, computeren eller tv ’et lige inden sovetid, vil din hjerne tro at det er dag. Dermed producerer den mindre melatonin, og det holder dig vågen.

Hvad er melatonin?

Melatonin er et søvnhormon, som bliver produceret af en lille kirtel i hjernen, der ikke er større end et riskorn. Denne kirtel kaldes koglekirtlen og har fået navnet, fordi den har form som en grankogle.

Melatonin styrer vores søvnrytme og producerer mere eller mindre, alt efter om der er lyst eller mørkt.

71,1% af kvinder i alderen 16-24 år kommer for sent i seng på grund af underholdning fra mobiltelefon, tablet, computer, spillekonsol eller tv, og 32,1% af mænd i alderen 16-24 år bliver forstyrret af mobilen, efter at de har lagt sig til at sove, viser en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen.

Facts om melatonin

  • Et hormon der regulerer vores
    døgnrytme
  • Ved mørke stiger produktionen og vi bliver trætte
  • Når det er lyst, falder produktionen og holder os vågne
  • Ved blåt lys tror kroppen det er dag og melatonin falder og holder os vågne

 

Telefonen gør dig afhængig

Du har den sikkert på dig konstant på arbejdet, toilettet, på løbeturen og tjekker den flere gange i timen.

Hver gang der popper en notifikation op, udløser det signalstoffet dopamin i hjernen. Dopaminen giver en tilfredshedsfølelse og fornemmelse af belønning, og er i øvrigt også det stof, der gør os afhængige af fx kokain, nikotin mm.

Hver fjerde dansker bruger samlet set mere end syv timer om dagen på telefonen, streaming og sociale medier, viser tal fra DR Medieforskning.

Der er altså ingen tvivl om, at mobilen fylder mere og mere i vores liv, men hvis du godt vil redde din nattesøvn, er der god grund til i hvert fald at lade den ligge på natbordet – eller holde den helt væk fra soveværelset.

Mødedag på Experimentarium

Er du mødegæst på Experimentarium har du fri adgang til hele vores finurlige univers. Sammen kan I fx lege og eksperimentere jer klogere på lysfænomenter i Lyslabyrinten. Eller tag kollegerne med på opdagelse i vores udstilling Under Huden, hvor I sammen bliver klogere på hjernen og som et lille afbræk i jeres møde, er det muligt at booke foredraget Hjerneforskning i hjernefitness hvor i vil få viden om hvordan i bedst træner hjernen

Kilde:

  • Sundheds- og sygelighedsundersøgelsen (2021)
  • Statens institut for folkesundhed (2022)
  • DR Medieforskning

 

Se mere