Kontor plante

Grønne planter er sunde for arbejdsmiljøet

Har du en plante stående på dit kontor? Læs med her og bliv klogere på, hvordan og hvorfor grønne planter effektiviserer og forbedrer din arbejds- og mødedag.

Planter renser din arbejdsdag

Koncentrationen svækkes, hovedet gør ondt og øjenlågene bliver tungere og tungere. Hvis du ofte oplever disse symptomer i løbet af en arbejdsuge, er indeklimaet på dit kontor højst sandsynligt dårligt. Heldigvis er der en nem og tilmed dekorativ løsning på problemet – anskaf dig en kontorplante!

”Planter har en positiv effekt på indeklima, da de optager CO2 og afgiver ilt. Planter øger samtidig luftfugtigheden i et rum. Dette er især vigtigt om vinteren, hvor luftfugtigheden i kontormiljø og private hjem ofte er alt for lav – og kan resultere i halsproblemer, hoste og tørre øjne” fortæller professor i afgrødevidenskab på Københavns Universitet, Renate Müller.

Udover at iltindholdet og luftfugtigheden på kontoret øges, viser studier også, at planter kan mindske risikoen for hovedpine, da de optager skadelige stoffer fra luften, som kommer fra maling, opløsningsmidler, tæpper, kontormateriale, rengøringsmidler og elektronik.

For at blive klogere på, hvor effektive planter er til at rense luften i et rum, blev der iværksat et avanceret studie i 2019, hvor man skabte et kemisk fingeraftryk af luften med og uden planter.

”Helt konkret undersøgte vi, om planten Vedbend Hedera helix, er i stand til at optage det skadelige opløsningsmiddel toluen i en lukket beholder, hvor luft forurenet med toluen strømmede igennem. Og resultatet viste, at planten kunne optage betydelige mængder af det skadelige stof”, tilføjer Müller.

Studiet viste, at planter kan optage adskillige skadelige stoffer i luften, som ellers ville have ført til irritationer eller helbredsproblemer hos mennesker. En kontorplante vil derfor forbedre luftkvaliteten på dit kontor.

 

5 grunde til at du bør anskaffe dig en kontorplante

  • Medvirker til reduktion af tør hals, hoste, træthed og hovedpine.
  • Giver bedre indeklima med højere luftfugtighed og mere ilt.
  • Færre oplever problemer med statisk elektricitet.
  • Medarbejdere oplever bedre trivsel og samarbejdsevner.
  • Har en positiv effekt på stressniveau.
De fem ovenstående grunde tager afsæt i af et studie foretaget i 2011: People–plant Relationships in an Office Workplace: Perceived Benefits for the Workplace and Employees, et studie foretaget i 2014: Can ornamental potted plants remove volatile organic compounds from indoor air? Og et studie foretaget i 2019: Removal of volatile gasoline compounds by indoor potted plants studied by pixel-based fingerprinting analysis.

 

Hvor mange planter skal der være på kontoret?

Bare rolig! Du behøver ikke sidde i en jungle af planter for at skabe et optimalt arbejdsmiljø.

Der er ikke opsat en regel for, hvor mange planter man bør have stående i forhold til antallet af kvadratmeter på ens kontor, da forskningen er mangelfuld på dette område. Dog kan størrelsen på planten have en betydning:

”Man kan antage, at planter med et større bladareal bidrager til en større reduktion af uønskede stoffer end blade med et mindre bladareal. Derfor kan det være en god idé at anskaffe sig en plante med mange og/eller store blade. Og har man som udgangspunkt bare minimum én plante, som vokser godt, stående ved sin kontorplads, så bidrager den nok til en renere luft”, råder Müller.

Et grønt Mødecenter

På Experimentarium ønsker vi at give vores mødegæster de bedste betingelser for et effektivt møde. Derfor har Mødecenteret fået nyt og grønt liv i januar 2022.

Mangler I plads, eller har I et ønske om at holde jeres næste møde i alternative og effektive rammer? Få et uforpligtende tilbud fra vores B2B-afdeling.

Få overblik over Experimentariums mødefaciliteter og se også vores grønne mødepakke, som er til de mødegæster, som vil holde møde med ekstra god samvittighed.