Pynt tidligt op til jul og bliv lykkelig

Ho Ho ho

Pynt tidligt op til jul og bliv lykkeligere

Mange oplever at blive vinterdeprimerede i de kolde, mørke måneder. Men ifølge en britisk forsker hjælper det at pynte op til jul - og jo tidligere, jo bedre.

Lyskæder, nisser og gran. Julepynt findes i alverdens former og farver, og nu fastslår nyt studie, hvorfor det er sundt at pynte tidligt op til jul.

En diskussion, der kan dele vandene

Det er næsten en juletradition. Vi skal igennem den årlige diskussion om, hvornår det er passende at pynte op til jul, og ikke mindst hvor meget julepynt der er acceptabelt. Ifølge flere psykologer er det altså en god idé at pynte tidligt op:

“I en verden fuld af stress og jag, har folk brug for noget, der gør dem glade. Julepynt og dekorationer fungerer som et anker, der tager dig tilbage og fastholder dig i stærke og lykkelige barndomsminder. Så hvis du pynter tidligt op til jul, vil både din lykke, dit humør og dine positive forventninger til julen forlænges og forstærkes”, siger den britiske psykolog Steve McKeown til Unilad.

Venlig og imødekommende julestemning

Udover at julelysene lyser op i den mørke tid, så udtrykker de også både venlighed og imødekommenhed overfor naboerne, bekræfter et nyt studie.

I undersøgelsen blev de adspurgte deltagere bedt om at vurdere huse med og uden julelys og dekorationer. De huse der var pyntet, blev beskrevet som mere indbydende og venlige, i modsætning til de huse der ikke var pyntet op til jul.

Julen er hjerternes og nostalgiens fest

Amy Morin, som er psykoterapeut og forfatter, udtaler til Unilad:

“Julen giver en følelse af nostalgi. Nostalgi hjælper folk med at koble noget personligt op på højtiden. For mange er dét at pynte op, en måde at finde tilbage til deres barndom”.

Så julen er altså ikke kun hjerternes fest, men også nostalgiens. Ikke desto mindre giver det en god anledning til, at man får pyntet tidligt op til jul, og hvis du siden barns ben har været vant til et pyntet hjem, der kunne gøre selv Gertrud Sand misundelig, skal du altså bare give den gas for at holde fast i de lykkelige barndomsminder.

Artiklen blev oprindeligt bragt i november 2017.

Klar til julehygge og til at bygge peberkagehus?

Julerød Bageby er den fine by af peberkagehuse, der frem mod jul vokser frem på Experimentarium. Bag, byg og pynt jeres eget peberkagehus derhjemme, føj det til Julerød Bageby. Der er flotte præmier til de mest kreative bygninger.

Læs mere om, hvordan I deltager og tjek sidste års flotteste peberkagehus.

Mere om julen