Naturlige klimaforandringer
Temperaturen på Jorden i dag er styret af indstrålingen fra solen og dermed strålingsbalancen for Jorden. Jordens globale klima er afhængig af jordens gennemsnitstemperatur.
Temperaturen på jorden i dag er styret af indstrålingen fra solen og dermed strålingsbalancen for Jorden. Strålingsbalancen er desuden styret af jordoverfladens beskaffenhed og atmosfærens sammensætning. Jordens globale klima er afhængig af jordens gennemsnitstemperatur.
Jordens klima har ændret sig meget gennem hele jordens levetid, helt fra lavahav (ved jordens dannelse) til næsten dybfrossen planet, hvor hele kloden var dækket af ét lag is.
Klimaet på jorden er afhængig af, hvordan fordelingen af gasser og partikler er i atmosfæren, og hvordan klodens overflade ser ud og interagerer med indstrålingen – altså overfladens beskaffenhed. Sidst men ikke mindst er klimaet afhængig af, hvordan jordens placering er i forhold til solen.
Alle disse parametre tages med i beregningerne for fremtidens klima (klimamodellerne). Det er imidlertid en uhyre vanskelig fysisk-matematisk opgave at beregne jordens fremtidige klima, da der er fysiske aspekter, som er meget vanskelige at forudsige – tænk for eksempel på dannelsen af skyer.
Klimamodeller giver derfor kun et sandsynligt fingerpeg om fremtiden, men det er usikkert, om de nuværende modeller kan anvendes til at beregne forholdene i perioder med drivhusklima. Vi kan imidlertid teste modellerne ved at sammenligne med geologiske studier af fortidens klima.
Naturlige klimaforandringer (denne side)
– Fortidens klima
– Indlandsisen
– Vulkaner
– Solen
– Oceanerne
– Skyer
– Is og sne
– Jordens bane omkring Solen
Menneskeskabte klimaforandringer
– Fældning af træer
– Partikler i atmosfæren (aoerosoler)
– Gasser i atmosfæren
Denne artikel stammer oprindeligt fra Climate Minds, som er udviklet af Experimentarium i samarbejde med Dansk Energi og Energyminds.
Skrevet af Stine Krog-Pedersen & Maya Høffding Nissen 10. maj 2010
TIlmeld dig Experimentariums nyhedsbrev og få forunderlig videnskab og tips til sjove eksperimenter, I kan lave derhjemme.
Du modtager nu vores nyhedsbrev. Vi glæder os til at fortælle dig nyt inden længe.
Indtast din e-mail
Vælg en nyhedsbrevsliste
Prøv venligst igen
Den e-mail du indtastede ser ud til at have en fejl. Indtast venligst en korrekt e-mail adresse.
e-mail du indtastede er allerede på vores mailliste. Tjek din e-post en ekstra gang.
Vi skal bede dig acceptere betingelserne for at modtage vores nyhedsbrev.
Ja tak, jeg vil gerne modtage Experimentariums nyhedsbrev.
Jeg er over 18 år og accepterer hermed, at Experimentarium må kontakte mig med tilbud, information, konkurrencer og events via e-mail og sms og at Experimentarium må spørge mig, om jeg ønsker at opdatere mit samtykke. Læs hele samtykkeerklæringen her.