Tips, tricks og videnskab

Peberkagehuse: Opskrifter, tips, tricks og videnskab

Her får du opskrifter og tips til dine peberkagehuse og lære om videnskaben bag peberkagekonstruktion. Og så kan du se, hvordan du bl.a. bygger Rundetårn som peberkagehus.

Kan man bygge en vindmølle i peberkagedej? En hængebro? Amalienborg? Experimentariums peberkagekonkurrence er en god lejlighed til at eksperimentere med konstruktionsdesign.

Et peberkagehus behøver nemlig ikke være et hus i klassisk forstand, så giv fantasien frit spil og eksperimenter med forskellige former og størrelser.

Peberkagehuse på 30 minutter: Piloterne Jakob og Noah battler på peberkagehus

Inspirationsmateriale

Kom godt i gang med jeres peberkagebygninger: Hent vores gratis inspirationsmateriale med opskrifter, skabeloner og tips til konstruktion af peberkagehuse.

Byg Nyhavn som peberkagehus

Experimentariums medarbejdere gik all in på peberkagekonstruktion, da de skulle varme op til Julerød Bageby. Blandt andet byggede de den udgave af Nyhavn, komplet med Café Hong Kong og det hele, som du ser på billedet herover.

Det kan I også selv prøve. Vi har nemlig lavet en vejledning til Nyhavn som peberkagehus, komplet med skabeloner, tips og tricks.

Byg Rundetårn som peberkagehus

Experimentariums medarbejdere byggede også den udgave af Rundetårn, som du ser på billedet.

Du kan selv prøve at gøre dem kunsten efter: Vi har nemlig også fremstillet en guide til Rundetårn, baseret på udstillingspilot og peberkagespecialist Emmas egne skitser.

Konstruktionsprincipper for peberkagehuse

Når man bygger huse og andre konstruktioner, er der forskellige krav, der bør overholdes. Nu er det jo peberkagehuse, vi taler om, der højst skal bebos af julenisser og mus, så de mere byggetekniske krav kan vi se bort fra.

Men med bygninger er der tre simple konstuktionsprincipper, der også kan hjælpe jeres peberkage-konstruktion med at holde sig stående.

Stabilitet
Konstruktionens tyngdepunkt skal være centreret og gerne så langt nede som muligt.

Fordeling af vægt
Vægten fra konstruktionen skal være ligeligt fordelt på alle bærende vægge.

Trekantsprincippet
Trekanter er mere stabile end firkanter. Det kan være vigtigt at huske på – specielt hvis du bygger i højden.

Den avancerede

Er du til de mere avancerede peberkagehus-konstruktioner, kan du få inspiration i denne video, hvor du lærer at bygge et flot, victoriansk palæ.

Mindre KAN helt klart gøre det, men der er god inspiration at hente:

Se mere