3 overraskende facts om tarmen

Gas prut svovl

3 overraskende facts om tarmen

Der er ikke meget ved tarmen, der er særlig flatterende. Men det ucharmerende organ kan også overraske.

Det er ikke særlig charmerende, at tale om tarmen. Sandt at sige, er der heller ikke meget at sige om endeorganet. Men det uflatterende organ, kan faktisk også overraske! Her er tre facts du nok ikke vidste.

  1. Afføring kan have en helbredende effekt

25 gram afføring (fæces) fra et raskt menneske blandet med 50 milliliter saltvand har vist sig at være ganske helbredende for folk, der lider af livstruende tarminfektioner. Blandingen gives for eksempel gennem en sonde, så modtageren ikke skal smage på den klamme cocktail. Fænomenet hedder fækaltransplantation og er for alvor blevet afprøvet i praksis i løbet af de seneste år – blandt andet på Århus Universitetshospital. Lige nu undersøger en arbejdsgruppe behovet for en fæcesbank i stil med de velkendte blodbanker.

  1. Prutter indeholder svovlgasser


Faktisk består 99 procent af en prut af helt lugtfrie ting som blandt andet ilt og CO2. Det, der får prutter til at lugte, er typisk ganske små mængder svovlgasser. Det er til gengæld også rigeligt. Især, når vi lukker 1-2 liter prutter ud hver dag.

  1. Bælugt blandes i parfumer


Lugten af afføring er ikke ligefrem behagelig – medmindre man blander den i parfume! Og det er lige præcis, hvad man gør. Duftstoffet skatol er et af de lugtmolekyler fra afføring, som får os til at rynke på næsen, men det ændrer karakter alt efter, hvad man sætter det sammen med. I parfume er det således med til at skabe velduft, så du hurtigt glemmer alt om toilettets bælugt.

Kroppen er finurlig, og det samme gælder altså vores ende og ikke mindst det der kommer ud af den! Er du blevet nysgerrig på kroppen? Så skal du besøge Under Huden, hvor du kan gå på opdagelse i den forunderlige krop.

Artiklen blev første gang bragt i september 2014.

Flere snurrige fakta om kroppen