5 barske kure fra fortiden

Foto: Colorbox

skrappe midler

5 barske kure fra fortiden

Før i tiden var behandlingen af sygdomme i nogle tilfælde mere dødelige end selve sygdommene.

Sygdomme er historiens største dræbere. Før man opdagede pencillinen, kunne vi mennesker dø af noget så simpelt som en lungebetændelse. Videnskabsmænd og læger har altid arbejdet på at udvikle ny og bedre medicin, men lad os bare sige, at nogle af datidens kure var ganske katastrofale.

1. Arsenik mod syfilis

Syfilis blev behandlet med arsenik og kviksølv frem til penicillin blev almindeligt i 1940’erne.

2. Heroin var medicin til børn

Heroin blev frem til 1912 markedsført som hostemedicin til børn.

“Heroin er angiveligt fri for ubehagelige bivirkninger, så det kan gives i relativt store doser”, skrev det videnskabelige tidskrift The Lancet, da produktet kom på markedet i 1898. Læs mere om det her.

3. Åreladning til gravide

Svangerskabsforgiftning og lungebetændelse blev så sent som for 150 år siden behandlet med åreladning, hvor man typisk åbnede venen i albuebøjningen. Gravide med svangerskabsforgiftning blev stadig åreladet for godt 100 år siden.

4. Homoseksualitet skulle kureres

Homoseksuelle blev forsøgt kureret for deres seksuelle afvigelse med elektrochok. Det blev også brugt af sundhedssystemet i Danmark og frem til 1973 i USA. Ifølge vidner foregår det stadig i Kina.

5. Venstrehånded skulle kureres ved at blive bundet

Venstrehåndede småbørn fik venstre hånd bundet fast for omkring hundrede år siden. Ideen var at tvinge børnene til at bruge højre hånd, og dermed forsøge at kurere dem for kejthåndethed.

Vil du vide mere om kroppen og sygdomme, så kan du smutte en tur i Under Huden og blive meget klogere på, hvad der sker inden i dig selv.

Artiklen blev bragt første gang i oktober 2015.

Mere om kroppen