Når du pudser næse, ser du ikke alt det snot, kroppen producerer i løbet af et døgn. Du sluger nemlig det meste af det. Foto: Colourbox.

Når du pudser næse, ser du ikke alt det snot, kroppen producerer i løbet af et døgn. Du sluger nemlig det meste af det. Foto: Colourbox.

5 slimede facts om snot

Vidste du, at du producerer 1 liter snot - om dagen? Det kan du godt være glad for. Det beskytter nemlig din krop.

Infektion gør din snot grøn

Snot og slim er normalt helt klart. Men når du bliver syg, skifter det farve. Det sker, når immunforsvarets hvide blodceller prøver at bekæmpe infektionen ved at udskille enzymer, der ødelægger bakterierne.

Enzymerne indeholder jern, og det er jernet, der giver snotten sin gul-grønne farve.

Snot er vand med protein

På overfladen af vores luftveje findes små slimproducerende celler. Cellerne er rige på proteinet mucin. Når de udskiller mucin til næse og indersiden af lungerne, tiltrækker det vand, så det svulmer op og bliver op til 600 gange mere fyldigt.

Snot beskytter kroppen

Snot er super klistret. Og det er smart, for det gør, at det kan fange mikroorganismer, støv, pollen og skidt, så det ikke ryger ned i lungerne og giver dig infektioner.

Næsen producerer 1 liter om dagen

Næsen er en snot-producerende maskine. Hver eneste dag laver den omkring en hel liter. Du ser det ikke i dit papirlommetørklæde, for det meste sluger du. Snotten bliver blandet med spyt og glider ned i halsen, uden du overhovedet opdager det.

Ind i mellem bliver slimet for tykt, og så hober det sig op bagerst i halsen.

Du har slim i hele kroppen

Det er ikke kun næsen, der er fyldt med slim.

Store dele af kroppen bruger slim til at beklæde overflader med. Maven bruger fx slim til at beskytte væggen af mavesækken imod mavesyren, og i tarmen beskytter det tarmcellerne mod kontakt med bakterier.

Se mere