fysisk aktivitet

Billede: Colourbox

dovenskab længe leve

Studie: Hård fysisk aktivitet kan ikke betale sig

Kan hårdt fysisk aktivitet virkelig betale sig? Eller skal man tage en time på sofaen i stedet? Få svaret her.

Alt med måde. Nogle lever efter dette princip, andre håner det. Men når det gælder fysisk aktivitet, ser mådehold ud til at fungere fint, hvis du vil slanke dig.

Din krop lytter ikke til hård fysisk aktivitet

En international undersøgelse viser nemlig, at hvis du skruer op for den daglige løbetur eller giver den ekstra gas i træningscenteret, justerer din krop bare ind. Du slanker dig ikke nødvendigvis yderligere.

»De mest fysisk aktive personer i undersøgelsen forbrændte dagligt det samme antal kalorier som folk, der var moderat aktive,« forklarer en af forskerne bag forsøgene, Herman Pontzer fra New York i en pressemeddelelse.

Resultat skaber skepticisme

Professor Erik Richter fra Københavns Universitet er overrasket og skeptisk.

»Det er et underligt resultat. For naturligvis koster det mere energi at motionere mere,« kommenterer den danske ekspert i menneskers omsætning af energi. Han mener, resultatet skal tages med forbehold, blandt andet på grund af de målemetoder, der er brugt.

Men forskerne bag undersøgelsen foreslår, at menneskekroppen simpelthen lægger låg på det samlede kalorieforbrug. Hvordan, det sker, er uvist. Der skal yderligere undersøgelser til.

De hårdtarbejdende slapper ekstra hårdt af

»Ja, okay. Resultatet kan måske forklares med, at folk, som dyrker hård motion, slapper mere af bagefter. Det kender man jo fra sig selv. Måske sætter man sig i sofaen efter en lang og hård løbetur,« medgiver Erik Richter, men understreger, at man ikke kommer udenom, at fysisk aktivitet medfører energiforbrug.

Forskningsgruppen bag undersøgelsen foreslår, offentlige sundhedsråd fremover tager højde for, at kroppen ser ud til at lægge loft over vores daglige energiforbrug ved hård fysisk aktivitet.

Men på trods af den nye forskning, er der stadig mange fordele ved at bevæge kroppen. Kom ud og slå dig løs i vores udstilling PULS Torvet.

Se mere