Möbiusbånd

Möbiusbånd. Foto: Colourbox

Sære former

Sjov med de mystiske Möbiusbånd

Möbiusbånd er særligt snoede ringe med kun én flade og én kant, og det giver dem nogle ret pudsige egenskaber. I denne video viser vi dig, hvordan du med papir, saks og tape selv kan lege med Möbiusbånd.

Et Möbiusbånd er en flade, der består af kun én side og én kant. Fænomenet har udfordret matematikerne, siden de blev beskrevet af den tyske matematiker August Ferdinand Möbius (1790-1868), men allerede romerne kendte til dem.

Möbiusbånd har nogle ret specielle egenskaber. Fx kan du klippe dem over på langs, uden at de deles i to. Og hvis du snor dem flere gange, inden du klipper i dem, opstår forbløffende former.

Det virker næsten som magi, men der er gode forklaringer på det, og matematikere har forsøgt at beskrive Möbiusbånds egenskaber med lange matematiske udtryk.

Se video: Tricks med Möbiusbånd

Du kan selv lege med Möbiusbånd og eksperimentere med at sno dem i forskellige retninger en, to og tre gange. Det kræver blot nogle strimler papir, en saks og noget tape.

I videoen her viser Experimentariums pilot Jonathan dig tricks med de sære Möbiusbånd.

Læs mere om Möbiusbånd på Wikipedia.

 

Möbiusbånd

Allerede romerne kendte til Möbiusbånd. Mosaik fra ca. 200. Foto: Wikipedia.

I Udstillingen Hovedbruddet giver vi dig ro til fordybelse, når du pusler og nørkler med matematiske og logiske udfordringer.
Besøg Hovedbruddet

Se mere