3 gode grunde til at give knus

Knus ende vigtigt

3 gode grunde til at give et knus

Den 21. januar er national kramme-dag i USA og måske skulle vi holde dagen i Danmark også, for forskning viser, at knus kan beskytte mod sygdom.

Hvem kan ikke lide et godt knus? Det er trøstende, det varmer og det er oftest et udtryk for en form for kærlighed overfor et andet menneske. Udover at være piv-behageligt, så er det faktisk også andre fordele der er videnskabeligt bevist.

Booster kærlighedshormonet

Et godt knus fra en ven, kæreste, og selv fra en fremmed frigiver kærlighedshormonet oxytocin fra hypofysen. Oxytocin får os til at føle os tættere forbundet til andre mennesker. Det påvirker belønningssystemet i hjernen og gør os glade, tillidsfulde, mere gavmilde og mere forelskede i vores partner.

Et knus fjerner stress

Krammets magt kan også bruges til at sænke mængden af stresshormonet kortisol, hvilket reducerer stress i kroppen. Undersøgelser viser, at kvinder, der får mange knus af deres partner, har lavere blodtryk og puls end andre.

Et knus beskytter mod sygdom

Det virker bagvendt, men mere fysisk kontakt med andre mennesker gør os mindre syge, viser studie fra Carnegie Mellon University. Forskerne undersøgte 404 sunde voksne for deres sociale støtte fra andre mennesker, hvor ofte de var i konflikt med andre og hvor ofte de modtog et knus. Herefter inficerede forskerne dem alle med en almindelig forkølelsesvirus. De mennesker, der havde en følelse af stor social støtte udviklede mildere forkølelsessymptomer end dem, der var ensomme. Og de, der krammede meget, blev mindre syge. Knus og kram beskytter altså mod sygdom.

Så husk at give et ekstra kram i dag. Du kan måske kurere deres efterårsforkølelse!

Er du nysgerrig efter mere viden om kroppen? Så kan vi kun anbefale, at du hopper i vores udstilling Under Huden og går på opdagelse i kroppens fantastiske mekanismer.

Denne artikel blev bragt første gang i januar 2016.

Flere sjove historier om kroppen