5 sveddryppende facts om sved

Sved Dryp Pende

10 sveddryppende facts om sved

Er du nervøs, varm eller hårdtarbejdende – så kan du regne med, at sveden springer. Og det er ret heldigt. For sved hjælper kroppen med fundamentale ting som at afkøle, afrense og tabe sig.

Mange synes måske, at sved er belastende og klamt. Men du burde faktisk takke din krop for at svede. Her er ti sveddryppende facts:

1. To slags sved

Der findes to forskellige slags kirtler til to forskellige slags sved. På hænder, fødder og pande har vi de ekkrine kirtler. Sveden her består af 99 procent vand og lugter ikke, mens de apokrine kirtler, der findes under armene og i lysken, danner lugtende sved.

2. Kroppens termostat

Vi producerer sveden for at regulere kroppens temperatur. Det er hjerneområdet hypotalamus, der bestemmer, hvor meget vi sveder.

3. Kvinder og sved

Kvinder har flere svedkirtler end mænd. Dog er mænds svedkirtler mere aktive! Kvinder sveder altså i gennemsnit mindre per svedkirtel.

4. Svedspisende bakterier

Sveden i sig selv lugter faktisk ikke. Der er først, når bakterierne omkring vores svedkirtler begynder at mæske sig i de fedt- og affaldsstoffer, som sveden indeholder, at stanken breder sig.

5. Sveder som et svin

Mange dyr har ikke svedkirtler som mennesket. Grisen kan for eksempel ikke svede, og er afhængig af mudderbade for at køle sig ned. Hunde har kun svedkirtler på poterne, og må derfor bruge tungen til at komme af med overskydende varme.

6. Sved gør dig slankere

Kroppen bruger energi på at sende blod ud i det yderste lag hud, og dermed skubbe sveden ud gennem porerne. Og så taber du kalorier!

7. Renser dine nyre

Når du sveder meget, renser du dine nyrer. Derudover skal du bruge meget væske, når du sveder, som igen renser nyrerne. Når du renser dine nyrer, mindsker du blandt andet chancen for nyresten.

8. Kviksølv i dit sved

Når du sveder, renser du din krop for giftstoffer som kviksølv. De giftige stoffer udskilles nemlig i dit kropssved og forhindrer stofferne i at ophobe sig i kroppen og på længere sigt ødelægge kroppens celler.

9. Mindsker akne

Meget sved har en lavere pH værdi. Denne sure væske er dermed med til at dræbe bakterier, der har sat sig i rifter og sår i huden. Når man sveder, åbnes kroppens porer, og talg og bakterierne skylles ud. Sveden mindsker altså risikoen for akne!

10. Syg af kropssved

Det lyder altsammen meget godt. Men nogle ville nok mene det modsatte om kroppens svedfunktion. Hos nogle mennesker springer sveden nemlig ikke kun i pressede situationer eller i fitnesscentret. Sygdommen hyperhidrosis giver overdreven svedproduktion, så hænderne drypper, og man må skifte tøj flere gange om dagen.

Varm på sved og andre kropsfænomener? Besøg Under Huden på Experimentarium og dyk helt ind under huden.

Se mere