Sommvarmen

Vild i var men

4 typer, der skal passe ekstra på i varmen

De fleste nyder, når sommersolen varmer. Men nogle mennesker skal passe ekstra på solen.

Sommervarmen er over os – og i hvert fald nogle dage er endog meget varme. De fleste af os trives med det gode vejr, men der er god grund til også at være opmærksom på heden. Nogle af os skal nemlig passe mere på de høje temperaturer end andre:

1. Ældre mennesker

Muskelmassen bliver mindre med årene, og kroppen har ikke længere den samme væske i sig, som den burde have.

Det betyder også at man med alderen sveder mindre, og da sved bidrager til at sænke kroppens temperatur, skal du med være mere opmærksom på at køle dig af, jo ældre du bliver.

Mange ældre har også svækket tørst, og mange i den alder får vanddrivende medicin, som bidrager yderligere til en forhøjet risiko for dehydrering og hedeslag.

Så husk at drikke rigeligt med væske!

2. Mennesker med astma

Hvis du lider af kroniske luftvejssygdomme, for eksempel astma, kan du være mere udsat i varmen. Op til 75% af astmatikere menes at opleve deres symptomer ændre sig i forbindelse med et vejrskifte.

Du skal derfor huske at regulere din medicin, og holde øje med vejrudsigten, så du kan være forberedt på ændringer i dine symptomer.

3. Folk, der motionerer

Kroppens kernetemperatur er afgørende for din præstation og dit velbefindende.

Træner du, når det er varmt, kan du ikke komme af med den ekstra varme musklerne producerer, og din kernetemperatur stiger til over 38 grader.

Når kernetemperaturen overstiger 40 grader, vil de fleste være nødt til at stoppe med træningen for at undgå et hedeslag. Du skal være særligt opmærksom på, om du begynder at føle dig utilpas eller svimmel.

Det bedste råd er at træne tidligt på morgenen eller senere på aftenen. Og så skal du naturligvis huske at drikke rigeligt med væske.

4. Folk der fester

Drikker du alkohol i sommervarmen, skal du passe ekstra på. Alkohol er nemlig vanddrivende og bedøvende.

Derfor øges chancen for et hedeslag, når du indtager alkohol, og det er højst sandsynligt, at du ikke vil mærke symptomerne, før det er for sent. Det er derfor klogt at holde igen med de kolde drinks i varmen.

Tjek på badesikkerheden

Bliv godt rustet til badesæsonen: Vil du vide noget om badesikkerhed, kan du besøge Tagstranden på Experimentariums tagterrasse og fx opleve Trygfondens livreddere i Gætteleg om vand og sikker badning.

Du kan også næsten dagligt opleve demonstration af hjerte-lunge redning i Stranden-udstillingen.

Se Dagens program for tider.

Mere om sommer